Kaj boste skuhali danes?
Špargljeva pita s teletino
Špargljeva pita s teletino
Sestavine
testo
- 250 g skute
- 250 g moke
- ½ žličke soli
- 200 g masla
nadev
- 500 g belih špargljev (olupljeni poganjki, konci odrezani)
- 250 g zelenih špargljev (spodnja tretjina poganjkov olupljena, konci odrezani)
- 100 g mlade čebulice
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- sol
- poper
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 100 g naribanega ementalca
- rumenjak za premaz
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
testo
- 250 g skute
- 250 g moke
- ½ žličke soli
- 200 g masla
nadev
- 500 g belih špargljev (olupljeni poganjki, konci odrezani)
- 250 g zelenih špargljev (spodnja tretjina poganjkov olupljena, konci odrezani)
- 100 g mlade čebulice
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- sol
- poper
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 100 g naribanega ementalca
- rumenjak za premaz
Postopek
Skuto damo v kuhinjski krpi na cedilo in tekočino dobro iztisnemo. Nato skuto zgnetemo z moko, soljo in maslom v voljno testo (uporabimo lahko nastavek mešalnika za gnetenje). Testo pokrijemo s folijo in ga damo za 2 uri na hladno.
Medtem narežemo šparglje na 2 centimetra dolge koščke. Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na pol centimetra debele poševne kolobarje. V skledi dobro zmešamo šparglje, čebulo, mleto meso in obe jajci; začinimo s soljo, poprom in baziliko. Maso hitro močno popečemo v teflonski ponvi, potem pa ohladimo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik 20 x 40 cm. Preganemo ga tako, da dobimo tri plasti testa in ponovno razvaljamo v enako velik pravokotnik kot prej. Postopek še enkrat ponovimo. Testo pustimo počivati pol ure.
Tri četrtine testa razvaljamo v krog s premerom 35 cm in z njim obložimo model za pito; naredimo 5 cm visok rob. Na testo nadevamo pripravljen špargljev nadev. Površino zgladimo in potresemo z naribanim sirom.
Preostalo testo razvaljamo, ga narežemo na trakove in na površini pite naredimo mrežo; namažemo jo s stepenim rumenjakom. Pito pečemo na spodnjem vodilu v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 50 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.