
Kaj boste skuhali danes?
Špargljeva pita s teletino
Špargljeva pita s teletino

Sestavine
testo
- 250 g skute
- 250 g moke
- ½ žličke soli
- 200 g masla
nadev
- 500 g belih špargljev (olupljeni poganjki, konci odrezani)
- 250 g zelenih špargljev (spodnja tretjina poganjkov olupljena, konci odrezani)
- 100 g mlade čebulice
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- sol
- poper
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 100 g naribanega ementalca
- rumenjak za premaz

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
testo
- 250 g skute
- 250 g moke
- ½ žličke soli
- 200 g masla
nadev
- 500 g belih špargljev (olupljeni poganjki, konci odrezani)
- 250 g zelenih špargljev (spodnja tretjina poganjkov olupljena, konci odrezani)
- 100 g mlade čebulice
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- sol
- poper
- 1 žlica drobno narezanih lističev bazilike
- 100 g naribanega ementalca
- rumenjak za premaz
Postopek
Skuto damo v kuhinjski krpi na cedilo in tekočino dobro iztisnemo. Nato skuto zgnetemo z moko, soljo in maslom v voljno testo (uporabimo lahko nastavek mešalnika za gnetenje). Testo pokrijemo s folijo in ga damo za 2 uri na hladno.
Medtem narežemo šparglje na 2 centimetra dolge koščke. Mlado čebulico očistimo, operemo in narežemo na pol centimetra debele poševne kolobarje. V skledi dobro zmešamo šparglje, čebulo, mleto meso in obe jajci; začinimo s soljo, poprom in baziliko. Maso hitro močno popečemo v teflonski ponvi, potem pa ohladimo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik 20 x 40 cm. Preganemo ga tako, da dobimo tri plasti testa in ponovno razvaljamo v enako velik pravokotnik kot prej. Postopek še enkrat ponovimo. Testo pustimo počivati pol ure.
Tri četrtine testa razvaljamo v krog s premerom 35 cm in z njim obložimo model za pito; naredimo 5 cm visok rob. Na testo nadevamo pripravljen špargljev nadev. Površino zgladimo in potresemo z naribanim sirom.

Preostalo testo razvaljamo, ga narežemo na trakove in na površini pite naredimo mrežo; namažemo jo s stepenim rumenjakom. Pito pečemo na spodnjem vodilu v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 50 minut.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fižolovi mafini s korenčkom in orehi
Narastek iz stročjega fižola
Rabarbarin kolač z marcipanom in citrusi
Rabarbarin kolač, poln svežine, bo odlično pospremil popoldansko čajanko