
Fin mlečni riž z rozinovo-cimetovim sirupom
Fin mlečni riž z rozinovo-cimetovim sirupom

Sestavine
- 200 g riža za mlečne jedi
- lupinica 1 bio limone
- lupinica 1 bio pomaranče
- 1 l polnomastnega mleka
- 100 g sladkorja
- 85 g rozin
- 1 cimetova palčka
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice sladke smetane

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 200 g riža za mlečne jedi
- lupinica 1 bio limone
- lupinica 1 bio pomaranče
- 1 l polnomastnega mleka
- 100 g sladkorja
- 85 g rozin
- 1 cimetova palčka
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice sladke smetane
Postopek
Riž vsujemo v veliko kozico, prilijemo 5 dl vode in dodamo limonovo in pomarančno lupinico. Zavremo, pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da riž vpije vso vodo. Kozico odkrijemo, vmešamo mleko in sladkor ter nežno kuhamo še 20 do 25 minut, medtem pogosto premešamo, da je riž mehak in se omaka zgosti. Ohladimo in pustimo na sobni temperaturi.
Rozine damo v majhno kozico skupaj s cimetom, sladkorjem muskovado in 1 dl vode. Nežno segrevamo, da se sladkor stopi, nato pustimo, da brbota, dokler ne nastane sirup. Vmešamo smetano in pustimo, da se ohladi v kozici.
Mlečni riž naložimo v lončke, tik preden postrežemo. Če se je med čakanjem preveč učvrstil, mu primešamo še malo mleka. Riž razdelimo v 8 kozarčkov ali skledic in obložimo z žlico sirupastih rozin.