Kaj boste skuhali danes?
Fin mlečni riž z rozinovo-cimetovim sirupom
Fin mlečni riž z rozinovo-cimetovim sirupom
Sestavine
- 200 g riža za mlečne jedi
- lupinica 1 bio limone
- lupinica 1 bio pomaranče
- 1 l polnomastnega mleka
- 100 g sladkorja
- 85 g rozin
- 1 cimetova palčka
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice sladke smetane
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 200 g riža za mlečne jedi
- lupinica 1 bio limone
- lupinica 1 bio pomaranče
- 1 l polnomastnega mleka
- 100 g sladkorja
- 85 g rozin
- 1 cimetova palčka
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 žlice sladke smetane
Postopek
Riž vsujemo v veliko kozico, prilijemo 5 dl vode in dodamo limonovo in pomarančno lupinico. Zavremo, pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da riž vpije vso vodo. Kozico odkrijemo, vmešamo mleko in sladkor ter nežno kuhamo še 20 do 25 minut, medtem pogosto premešamo, da je riž mehak in se omaka zgosti. Ohladimo in pustimo na sobni temperaturi.
Rozine damo v majhno kozico skupaj s cimetom, sladkorjem muskovado in 1 dl vode. Nežno segrevamo, da se sladkor stopi, nato pustimo, da brbota, dokler ne nastane sirup. Vmešamo smetano in pustimo, da se ohladi v kozici.
Mlečni riž naložimo v lončke, tik preden postrežemo. Če se je med čakanjem preveč učvrstil, mu primešamo še malo mleka. Riž razdelimo v 8 kozarčkov ali skledic in obložimo z žlico sirupastih rozin.