Kaj boste skuhali danes?
Mlečni riž z rumom in rozinami
Mlečni riž z aromatičnim sirupom, ki še posebno paše v hladnih dneh
Mlečni riž z rumom in rozinami
Mlečni riž z aromatičnim sirupom, ki še posebno paše v hladnih dneh
Sestavine
- 6 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 100g riža za mlečni riž
- žlička vaniljine arome
- 85 g sladkorja
- lupina 1 limone
sirup z rozinami
- 100 g rozin
- 100 g svetlorjavega sladkorja muskovado*
- 1 dl ruma
- 25g masla
- sladka smetana za rahljanje riža
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Slastne miške v božični preobleki
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 6 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 100g riža za mlečni riž
- žlička vaniljine arome
- 85 g sladkorja
- lupina 1 limone
sirup z rozinami
- 100 g rozin
- 100 g svetlorjavega sladkorja muskovado*
- 1 dl ruma
- 25g masla
- sladka smetana za rahljanje riža
Postopek
Z nožem za lupljenje zelenjave tanko izrežemo lupino z limone. Mleko, smetano, riž, vaniljino aromo, sladkor in limonovo lupino damo v kozico. Počasi zavremo in vmes večkrat premešamo. Ko mešanica zabrbota, ogenj zmanjšamo in kuhljamo 45 minut. Vmes pogosto premešamo, da se riž ne prijema na posodo. Ko je riž kuhan, kozico odstavimo z ognja, riž pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, ohladimo na sobno temperaturo nato pa popolnoma ohladimo v hladilniku.
Medtem ko se riž ohlaja, damo v manjšo kozico sestavine za sirup. Segrevamo jih, da se sladkor raztopi in kuhamo 4 do 5 minut, da omaka zabrbota in postane sirupasta. Odstranimo z ognja in rahlo ohladimo. Ohlajen riž, ki se je medtem strdil, zmešamo z nekaj žlicami sladke smetane, da ga razrahljamo; smetano dodajamo počasi in le toliko, da se riž malo razpusti. Razdelimo ga v skodelice, prelijemo z rozinovim sirupom in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.
Zelenjavni narastek s sirom
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom