© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mlečni riž z rumom in rozinami

Mlečni riž z aromatičnim sirupom, ki še posebno paše v hladnih dneh

Mlečni riž z rumom in rozinami

Mlečni riž z aromatičnim sirupom, ki še posebno paše v hladnih dneh

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 6 dl polnomastnega mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 100g riža za mlečni riž
  • žlička vaniljine arome
  • 85 g sladkorja
  • lupina 1 limone

sirup z rozinami

  • 100 g rozin
  • 100 g svetlorjavega sladkorja muskovado*
  • 1 dl ruma
  • 25g masla
  • sladka smetana za rahljanje riža
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Slastne miške v božični preobleki

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 6 dl polnomastnega mleka
  • 2 dl sladke smetane
  • 100g riža za mlečni riž
  • žlička vaniljine arome
  • 85 g sladkorja
  • lupina 1 limone

sirup z rozinami

  • 100 g rozin
  • 100 g svetlorjavega sladkorja muskovado*
  • 1 dl ruma
  • 25g masla
  • sladka smetana za rahljanje riža

Postopek

1

Z nožem za lupljenje zelenjave tanko izrežemo lupino z limone. Mleko, smetano, riž, vaniljino aromo, sladkor in limonovo lupino damo v kozico. Počasi zavremo in vmes večkrat premešamo. Ko mešanica zabrbota, ogenj zmanjšamo in kuhljamo 45 minut. Vmes pogosto premešamo, da se riž ne prijema na posodo. Ko je riž kuhan, kozico odstavimo z ognja, riž pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo, ohladimo na sobno temperaturo nato pa popolnoma ohladimo v hladilniku.

2

Medtem ko se riž ohlaja, damo v manjšo kozico sestavine za sirup. Segrevamo jih, da se sladkor raztopi in kuhamo 4 do 5 minut, da omaka zabrbota in postane sirupasta. Odstranimo z ognja in rahlo ohladimo. Ohlajen riž, ki se je medtem strdil, zmešamo z nekaj žlicami sladke smetane, da ga razrahljamo; smetano dodajamo počasi in le toliko, da se riž malo razpusti. Razdelimo ga v skodelice, prelijemo z rozinovim sirupom in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine

Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.

45 min
Srednje zahtevno

Dišeča juha s piščancem in lečo

Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov

45 min
Enostavno

Pita s figami in sirom z modro plesnijo

Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom

2 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.