Kaj boste skuhali danes?
Mlečni riž iz pečice, odišavljen s kardamomom, in pomaranče v medu in sirupu granatnega jabolka
Mlečni riž iz pečice, odišavljen s kardamomom, in pomaranče v medu in sirupu granatnega jabolka
Sestavine
- 50 g masla in še malo za pekač
- 50 g sladkorja
- 1 strok kardamoma
- 100 g riža za mlečne jedi
- 1 liter polnomastnega mleka
- 1,5 dl sladke smetane
- ščep soli
- naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 1⁄4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
pomarančni sirup
- sok 2 velikih bio pomaranč in 2 široka trakova lupinice
- 2 dl soka granatnega jabolka
- 1 žlica sirupa granatnega jabolka
- 5 žlic medu
- 75 g kristalnega sladkorja
- 4−5 pomaranč
Top sladice leta 2025
Leto se poslavlja, čas je, da se ozremo in preverimo, katere sladice so v letu 2025 pritegnile največ pozornosti.
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Sestavine
- 50 g masla in še malo za pekač
- 50 g sladkorja
- 1 strok kardamoma
- 100 g riža za mlečne jedi
- 1 liter polnomastnega mleka
- 1,5 dl sladke smetane
- ščep soli
- naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 1⁄4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
pomarančni sirup
- sok 2 velikih bio pomaranč in 2 široka trakova lupinice
- 2 dl soka granatnega jabolka
- 1 žlica sirupa granatnega jabolka
- 5 žlic medu
- 75 g kristalnega sladkorja
- 4−5 pomaranč
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Široko nepregorno posodo s prostornino 1,5 litra namažemo z maslom. Strok kardamoma stremo, iz njega poberemo semena in jih zdrobimo v prah.
V kozico damo maslo, sladkor, riž in mleko ter nežno zavremo; med segrevanjem mešamo, da se sladkor lažje stopi. Dodamo smetano, sol, naribano pomarančno lupinico in vaniljo ter spet počasi zavremo. Med mešanjem nežno kuhamo približno 4 minute, da riž rahlo nabrekne. Mešanico prelijemo v namaščeno posodo in nepokrito pečemo 2 uri. Riž mora biti kuhan, vendar ne suh ali lepljiv. Morda bo potrebnega malo več časa, a ga pozorno spremljamo.
Medtem pripravimo pomarančni sirup. V kozici segrejemo pomarančni sok, sok granatnega jabolka, sirup, med in sladkor ter medtem mešamo, da se sladkor lažje stopi. Nežno kuhamo 8 minut, da tekočina malo povre. Če imamo več kot 3 dl tekočine, jo še malo povremo. Mešanica se bo med ohlajanjem zgostila. Sirup precedimo v vrč, ga pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Pomarančam odrežemo vrh in dno, da dobimo ravno površino. Z ostrim nazobčanim nožem jim obrežemo lupino z belim delom vred. Sadeže narežemo na kolute, pri čemer poskusimo prestreči sok (dodamo ga sirupu). Pomaranče položimo v skledo, jih prelijemo s sirupom in postrežemo k mlečnemu rižu.
Mlečni riž
Mlečni riž odišavimo iz dveh razlogov: da ima za spremembo drugačno aromo in okus ter da se sladki jedi zniža glikemični indeks. Tako se nam krvni sladkor ne dvigne prehitro, presnova sladice pa bo za telo lažja naloga. Podobno vlogo ima tudi cimet, zato mlečni riž naslednjič poskusite pripraviti z njim.
Pomaranče
Uporabimo lahko navadne ali rdeče pomaranče, lahko pa tudi mešanico obojih. Če imamo več rdečih, jih potrebujemo pet, ker so običajno manjše.
Domači sirup granatnega jabolka
V široko kozico nalijemo 8 dl soka granatnega jabolka ter dodamo sok 1 1⁄2 limone in 5 žlic kristalnega sladkorja. Mešanico povremo, da dobimo 1,75 dl sirupa (to bi moralo zadostovati za rebra). Proti koncu kuhanja smo pozorni, saj se sirup hitro začne zgoščevati in se zlahka zažge.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Najboljša veganska čokoladna torta
V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.
Pirini špageti z avokadom in prekajenim lososom
Le 15 minut priprave za slasten in dokaj zdrav obrok
Torta čarovniška mačka
Mali kuharji in kuharice bodo z veseljem pomagali pri peki strašljivih prigrizkov in sladic, še bolj pa bodo uživali, ko jih bodo jedli.