Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
biskvit
- 150 g kakovostne mlečne čokolade
- 175 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g zmehčanega masla
- 3 velika jajca
- 3 žlice mleka
- 1 srednje velika zmečkana banana
- ščepec soli
nadev in obloga
- 200 g bele čokolade
- 400 g češenj
- 150 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici češnjevega žganja (kirsch) po želji
- maščoba za modla 20 cm
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
biskvit
- 150 g kakovostne mlečne čokolade
- 175 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g zmehčanega masla
- 3 velika jajca
- 3 žlice mleka
- 1 srednje velika zmečkana banana
- ščepec soli
nadev in obloga
- 200 g bele čokolade
- 400 g češenj
- 150 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici češnjevega žganja (kirsch) po želji
- maščoba za modla 20 cm
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Dve tretjini čokolade grobo naribamo, preostalo tretjino pa nasekljamo. Oboje prihranimo.
V veliko skledo damo moko, pecilni prašek in sladkor. V sredini naredimo jamico in damo vanjo zelo mehko maslo, jajca in mleko. Z električnim mešalnikom penasto stepamo 2 minuti, da dobimo svetlo testo. Nato previdno vmešamo še obe čokoladi in zmečkano banano.
Testo razdelimo v oba modla, ga z žlico ali lopatko poravnamo in pečemo približno 20 do 30 minut na srednjem vodilu tako, da testo na otip postane prožno.
Oba biskvita vzamemo iz pečice in ju pustimo v modlih ohlajati 5 minut. Nato ju zvrnemo iz modlov in odstranimo še papir za peko. Preden torto okrasimo, moramo biskvit pustiti ohlajati vsaj eno uro.
Medtem pripravimo nadev in oblogo. Nad soparo previdno raztopimo na koščke nalomljeno belo čokolado in jo pustimo ohlajati 5 do 6 minut.
Pripravimo papir za peko. Češnje operemo, osušimo, nato pa polovico drugo za drugo do polovice namočimo v belo čokolado in jih odlagamo na pripravljen papir za peko.
V preostalo čokolado vmešamo smetano ali crème fraîche, da dobimo gladko in svetlečo se maso. Mešanico pustimo ohlajati vsaj 5 minut, da se malo zgosti. Nato vlijemo polovico mešanice v drugo skledo. Izkoščičimo preostale češnje, jih razpolovimo, damo v eno od skled skupaj z žganjem in premešamo. Na postrežni pladenj damo prvi biskvit, ga premažemo s češnjevo kremo in pokrijemo z drugim biskvitom. Tega prelijemo s čokoladno mešanico iz druge sklede in obložimo s čokoladnimi češnjami. Najbolje bo, če torto pojemo še isti dan, ko jo naredimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kruhki z zatarjem
Aromatični kruhki so odličen samostojni prigrizek ali spremljava jedem z žara
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom