Kaj boste skuhali danes?
Indijski mlečni riž (kheer)
Mlečni riž, kot ga imajo navado pripravljati v Indiji. Podobno, prav tako z žafranom, ga pripravljajo tudi v Iranu. Tam se imenuje sholeh zard, kar v prevodu pomeni rumeni puding.
Indijski mlečni riž (kheer)
Mlečni riž, kot ga imajo navado pripravljati v Indiji. Podobno, prav tako z žafranom, ga pripravljajo tudi v Iranu. Tam se imenuje sholeh zard, kar v prevodu pomeni rumeni puding.
Sestavine
- 1⁄2 žličke žafranovih nitk
- 20 g strokov zelenega kardamoma
- 50 g rozin
- 2 litra polnomastnega mleka
- 100 g riža basmati ali dolgozrnatega riža
- 100 g sladkorja
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlički čiste rožne vode
- 2 žlici popraženih mandljevih lističev
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Božične miške, recept
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 1⁄2 žličke žafranovih nitk
- 20 g strokov zelenega kardamoma
- 50 g rozin
- 2 litra polnomastnega mleka
- 100 g riža basmati ali dolgozrnatega riža
- 100 g sladkorja
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlički čiste rožne vode
- 2 žlici popraženih mandljevih lističev
Postopek
Žafranove nitke v skledici prelijemo z 2 do 3 žlicami skoraj vrele vode. Nitke s hrbtno stranjo žličke nežno pritisnemo ob stranico skledice – to bo pripomoglo, da bo žafran sprostil okus in barvo. Pustimo, da se namaka, dokler ga ne bomo uporabili. Stroke kardamoma prebodemo s konico noža. Rozine prelijemo z vodo in jih pustimo, da se namakajo.
Mleko nalijemo v veliko težko kozico, ga pristavimo na srednjo temperaturo in dodamo stroke kardamoma. Zavremo, nato vanj vsujemo riž in znižamo temperaturo. Nežno kuhamo 40 minut, da riž razpade in je zelo mehak; medtem pogosto pomešamo, da se ne prismodi.
Vmešamo sladkor in kuhamo še toliko časa, da se stopi. Stroke kardamoma s penovko polovimo iz riža in jih zavržemo.
Primešamo smetano, nato pa počasi dodamo rožno vodo in toliko žafrana ter tekočine od namakanja, da je riž le nežno odišavljen. Dodamo odcejene rozine in mandlje. Mlečni riž postrežemo še vroč ali ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga še bolj ohladimo v hladilniku in jemo mrzlega.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zavitek z rižem, lečo in špinačo
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.
Čokoladna torta Pavlova s češnjami
Izraz "češnja na vrhu torte" to sladko mojstrovino odlično opiše tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu
Malinove rezine z jabolkom
Jabolka so spet v akciji! Seveda ne mislimo na tisto na prodajnih policah, ampak v naših pečicah.