Kaj boste skuhali danes?
Fajitas – govedina na žaru po mehiško
Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej
Fajitas – govedina na žaru po mehiško
Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej
Sestavine
- 4 goveji steaki, najbolje bržole, vsak po 250 g
- 8 pšeničnih tortilj in priloge, ko postrežemo (glej povezave spodaj)
- 1,5 dl kisle smetane (po želji)
marinada
- sok 6 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 žlički posušenega origana
- 4 žličke mletega kumina
- 2 žlički sveže mletega črnega popra
- šopek koriandra ali peteršilja
Slastne londonske rezine iz babičinega zvezka z recepti
Retro sladice se vračajo – popoldansko skodelico kave pospremite s preprostimi, a slastnimi londonskimi rezinami (londonerji).
Skrivna sestavina našega najljubšega recepta za rdeče zelje
Martinovo bo vsak čas tu, z njim pa eno kulinarično najbolj pestrih praznovanj. Sočna perutnina, zabeljeni mlinci in odlično – čisto nič razbarvano – dušeno rdeče zelje.
Jože Robežnik razkriva svoj recept za popolno zimsko jed
Jože Robežnik ne blesti le na televiziji – odlično se znajde tudi za štedilnikom. Tokrat deli preprost in okusen recept za pečeno kislo zelje s piščancem.
Sestavine
- 4 goveji steaki, najbolje bržole, vsak po 250 g
- 8 pšeničnih tortilj in priloge, ko postrežemo (glej povezave spodaj)
- 1,5 dl kisle smetane (po želji)
marinada
- sok 6 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 žlički posušenega origana
- 4 žličke mletega kumina
- 2 žlički sveže mletega črnega popra
- šopek koriandra ali peteršilja
Postopek
Česen stremo, koriander ali peteršilj pa nasekljamo. Vse sestavine za marinado zmešamo v skledi. Steake položimo v plitvo posodo ali pekač in jih prelijemo z marinado. Steake obrnemo, da so enakomerno obdani z marinado, potem jih pustimo počivati vsaj eno uro ali pa jih pokrijemo in v hladilniku mariniramo 24 ur.
Žar segrejemo. Ko je dovolj vroč, s steakov obrišemo odvečno marinado in jih na vsaki strani pečemo 3 minute za srednje surove ali dlje, če želimo, da so bolj pečeni. Pustimo, da meso počiva 5 minut, nato tortilje pogrejemo na žaru, jih premažemo z zmečkanim črnim fižolom, obložimo z rezinami mesa, čebulo, papriko, s solato pico de gallo, omako gvakamole in po želji še s kislo smetano. Tortilje zvijemo in ponudimo.
Nasvet
Če vreme ni primerno za žar, lahko meso spečemo tudi v vroči rebrasti ponvi. K fajitam se prileže tudi kozarec mehiškega koktajla michelada. Na krožnik stresemo 4 žlice soli. Stisnemo 6 limet. Robove štirih kozarcev pomočimo v limetin sok, nato pa v sol. V vsak kozarec damo nekaj kock ledu, nato sok razdelimo med kozarce in prelijemo z mehiškim pivom. Na koncu po želji dodamo kanec worcestrske omake ali tabaska.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušen cel piščanec z zelenjavo
Rižev kolač, odišavljen s pomarančo
Vietnamska solata z riževimi rezanci, kozicami in šalotko
Hrustljava šalotka ni obvezna, jo pa zelo priporočamo – odlična je!