
Kaj boste skuhali danes?
Portugalska fižolova enolončnica
Feijoada a Portuguesa
Portugalska fižolova enolončnica
Feijoada a Portuguesa

Portugalska tradicionalna jed feijoada je enolončnica iz fižola in svinjine – kombinacija, s katero v hladnejših dneh ne morete zgrešiti. Ključne sestavine so kakovosten fižol, raznovrstni kosi svinjskega mesa in okus po dimu, zato poleg rahlo dimljenih in pikantnih klobasic, kot so tradicionalne portugalske linguiça, salpicão in chouriço (nam bolj znane v španskem zapisu chorizo), dodajo tudi dimljeno mleto papriko.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 kg svinjine (pleče, trebuševina ali rebra brez kosti)
- 450 g slanine
- 450 g prekajene krače ali šunke
- 4 stroki česna
- 3 čebule
- 4 korenčki
- 2 zeleni papriki
- 1 timijanova vejica
- 1 lovorov list
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 450 g pikantne klobasice chorizo
- 1 žlička dimljene mlete paprike (ali sladke mlete paprike)
- 3 pločevinke (400 g) fižola
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- hrustljav kruh, ko postrežemo

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 kg svinjine (pleče, trebuševina ali rebra brez kosti)
- 450 g slanine
- 450 g prekajene krače ali šunke
- 4 stroki česna
- 3 čebule
- 4 korenčki
- 2 zeleni papriki
- 1 timijanova vejica
- 1 lovorov list
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 450 g pikantne klobasice chorizo
- 1 žlička dimljene mlete paprike (ali sladke mlete paprike)
- 3 pločevinke (400 g) fižola
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo, čebulo grobo nasekljamo, česen narežemo na rezinice. Korenje ostrgamo in narežemo na večje kose, paprikama pa odstranimo semena in ju prav tako narežemo. Peteršilju osmukamo listke in jih nasekljamo ter prihranimo za pozneje; tudi peteršiljeva stebelca prihranimo. Svežo in prekajeno svinjino ter slanino narežemo na koščke.
V večji ognjevarni kozici s pokrovom segrejemo olje in na njem popečemo meso in slanino. Meso preložimo v skledo in prihranimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Žlico maščobe pustimo v kozici, preostalo maščobo pa odlijemo. V kozico damo čebulo, česen, korenje, papriko, timijan, lovorov list in pražimo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo paradižnik, narezano klobasico in popečeno meso. Začinimo z mleto papriko in mletim črnim poprom.
V kozico prilijemo dovolj vode, da skoraj pokriva meso, in priložimo stebelca peteršilja. Enolončnico zavremo, jo pokrijemo s pokrovom in damo za 2 uri v pečico (ali počasi kuhljamo na štedilniku). Fižol odcedimo, speremo in ga 30 minut pred koncem kuhanja dodamo jedi. Pokusimo in po potrebi dodatno začinimo. Enolončnico posujemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.