Kaj boste skuhali danes?
Portugalska fižolova enolončnica
Feijoada a Portuguesa
Portugalska fižolova enolončnica
Feijoada a Portuguesa
Portugalska tradicionalna jed feijoada je enolončnica iz fižola in svinjine – kombinacija, s katero v hladnejših dneh ne morete zgrešiti. Ključne sestavine so kakovosten fižol, raznovrstni kosi svinjskega mesa in okus po dimu, zato poleg rahlo dimljenih in pikantnih klobasic, kot so tradicionalne portugalske linguiça, salpicão in chouriço (nam bolj znane v španskem zapisu chorizo), dodajo tudi dimljeno mleto papriko.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 kg svinjine (pleče, trebuševina ali rebra brez kosti)
- 450 g slanine
- 450 g prekajene krače ali šunke
- 4 stroki česna
- 3 čebule
- 4 korenčki
- 2 zeleni papriki
- 1 timijanova vejica
- 1 lovorov list
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 450 g pikantne klobasice chorizo
- 1 žlička dimljene mlete paprike (ali sladke mlete paprike)
- 3 pločevinke (400 g) fižola
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 kg svinjine (pleče, trebuševina ali rebra brez kosti)
- 450 g slanine
- 450 g prekajene krače ali šunke
- 4 stroki česna
- 3 čebule
- 4 korenčki
- 2 zeleni papriki
- 1 timijanova vejica
- 1 lovorov list
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 450 g pikantne klobasice chorizo
- 1 žlička dimljene mlete paprike (ali sladke mlete paprike)
- 3 pločevinke (400 g) fižola
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo, čebulo grobo nasekljamo, česen narežemo na rezinice. Korenje ostrgamo in narežemo na večje kose, paprikama pa odstranimo semena in ju prav tako narežemo. Peteršilju osmukamo listke in jih nasekljamo ter prihranimo za pozneje; tudi peteršiljeva stebelca prihranimo. Svežo in prekajeno svinjino ter slanino narežemo na koščke.
V večji ognjevarni kozici s pokrovom segrejemo olje in na njem popečemo meso in slanino. Meso preložimo v skledo in prihranimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Žlico maščobe pustimo v kozici, preostalo maščobo pa odlijemo. V kozico damo čebulo, česen, korenje, papriko, timijan, lovorov list in pražimo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo paradižnik, narezano klobasico in popečeno meso. Začinimo z mleto papriko in mletim črnim poprom.
V kozico prilijemo dovolj vode, da skoraj pokriva meso, in priložimo stebelca peteršilja. Enolončnico zavremo, jo pokrijemo s pokrovom in damo za 2 uri v pečico (ali počasi kuhljamo na štedilniku). Fižol odcedimo, speremo in ga 30 minut pred koncem kuhanja dodamo jedi. Pokusimo in po potrebi dodatno začinimo. Enolončnico posujemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.