
Kaj boste skuhali danes?
Portugalska fižolova enolončnica
Feijoada a Portuguesa
Portugalska fižolova enolončnica
Feijoada a Portuguesa

Portugalska tradicionalna jed feijoada je enolončnica iz fižola in svinjine – kombinacija, s katero v hladnejših dneh ne morete zgrešiti. Ključne sestavine so kakovosten fižol, raznovrstni kosi svinjskega mesa in okus po dimu, zato poleg rahlo dimljenih in pikantnih klobasic, kot so tradicionalne portugalske linguiça, salpicão in chouriço (nam bolj znane v španskem zapisu chorizo), dodajo tudi dimljeno mleto papriko.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 kg svinjine (pleče, trebuševina ali rebra brez kosti)
- 450 g slanine
- 450 g prekajene krače ali šunke
- 4 stroki česna
- 3 čebule
- 4 korenčki
- 2 zeleni papriki
- 1 timijanova vejica
- 1 lovorov list
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 450 g pikantne klobasice chorizo
- 1 žlička dimljene mlete paprike (ali sladke mlete paprike)
- 3 pločevinke (400 g) fižola
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- hrustljav kruh, ko postrežemo

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 kg svinjine (pleče, trebuševina ali rebra brez kosti)
- 450 g slanine
- 450 g prekajene krače ali šunke
- 4 stroki česna
- 3 čebule
- 4 korenčki
- 2 zeleni papriki
- 1 timijanova vejica
- 1 lovorov list
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 450 g pikantne klobasice chorizo
- 1 žlička dimljene mlete paprike (ali sladke mlete paprike)
- 3 pločevinke (400 g) fižola
- sol
- poper
- šopek peteršilja
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo, čebulo grobo nasekljamo, česen narežemo na rezinice. Korenje ostrgamo in narežemo na večje kose, paprikama pa odstranimo semena in ju prav tako narežemo. Peteršilju osmukamo listke in jih nasekljamo ter prihranimo za pozneje; tudi peteršiljeva stebelca prihranimo. Svežo in prekajeno svinjino ter slanino narežemo na koščke.
V večji ognjevarni kozici s pokrovom segrejemo olje in na njem popečemo meso in slanino. Meso preložimo v skledo in prihranimo.
Pečico segrejemo na 160 °C. Žlico maščobe pustimo v kozici, preostalo maščobo pa odlijemo. V kozico damo čebulo, česen, korenje, papriko, timijan, lovorov list in pražimo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo paradižnik, narezano klobasico in popečeno meso. Začinimo z mleto papriko in mletim črnim poprom.
V kozico prilijemo dovolj vode, da skoraj pokriva meso, in priložimo stebelca peteršilja. Enolončnico zavremo, jo pokrijemo s pokrovom in damo za 2 uri v pečico (ali počasi kuhljamo na štedilniku). Fižol odcedimo, speremo in ga 30 minut pred koncem kuhanja dodamo jedi. Pokusimo in po potrebi dodatno začinimo. Enolončnico posujemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.
Priljubljeni recepti
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.