Kaj boste skuhali danes?
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško
Natrgana čilijeva govedina v tortiljnih skledicah
Govedina v tortiljinih skledicah za popolno zabavo po mehiško
Sestavine
- 6 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički mletega koriandra
- 3 stroki česna
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 100 g paste čilijev chipotle (ali paradižnikove mezge, če ne želimo preveč pikantne jedi)
- sol in poper
- 1,5 kg težak kos govedine za dušenje
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- sok 1 limete
- majhen šopek koriandra
- 8 velikih pšeničnih tortilj
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 6 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički mletega koriandra
- 3 stroki česna
- 3 dl pasiranega paradižnika (passata)
- 100 g paste čilijev chipotle (ali paradižnikove mezge, če ne želimo preveč pikantne jedi)
- sol in poper
- 1,5 kg težak kos govedine za dušenje
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- sok 1 limete
- majhen šopek koriandra
- 8 velikih pšeničnih tortilj
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Govejo jušno osnovo nalijemo v veliko težko nepregorno kozico in dodamo začimbe, drobno sesekljan česen, pasiran paradižnik, čilijevo pasto (ali paradižnikovo mezgo) in sol. Pristavimo na srednje močan ogenj, segrejemo do nežnega vrenja, nato dodamo govedino, da je oblita z omako. Pokrijemo in postavimo v pečico, kjer naj se duši 5 do 6 ur ali tako dolgo, da je meso popolnoma mehko. Kozico vzamemo iz pečice in pustimo počivati približno 30 minut.
Govedino natrgamo z dvojimi vilicami in jo vrnemo v omako. (Do tega koraka lahko jed pripravimo vnaprej – okusi se bodo s časom še razvili.) Fižol odcedimo, a ga ne oplaknemo. Primešamo ga mesu, pristavimo na majhen ogenj in pogrejemo, nato v kozico iztisnemo limeto in prihranimo na toplem. Tik preden postrežemo, primešamo sesekljan koriander.
Za tortiljne skledice pečico segrejemo na 190 °C. Vsako tortiljo premažemo z malo olja, nato jo damo v primerno veliko nepregorno posodico, tako da dobi obliko skledice. Tortilje obtežimo s suhim fižolom ali rižem. (Če uporabljamo fižol ali riž tudi za slepo peko sladkih pit, tortilje najprej obložimo s papirjem za peko in šele nato obtežimo, da ne bodo dišale po sladkem.) Postavimo v pečico za 8 do 12 minut, da se hrustljavo zapečejo. To lahko po potrebi naredimo v več izmenah. (Če jed pripravljamo vnaprej, pustimo, da se ohladijo, in jih čez noč shranimo v nepredušno zaprto posodo.) Ponudimo tako, da tortiljne skledice nadevamo najprej s solato iz rdečega zelja in vloženega čilija, nato pa obložimo s čilijevo govedino in izbranimi dodatki.
Nasvet
Da popestrimo jed lahko dodamo pomako iz kisle smetane ali navadnega jogurta, krhlje limete in na kocke narezan avokado, gvakamole, na rezinice narezan rdeči čili, na rezine narezane redkvice, na koščke narezan paradižnik, nadrobljen sir feta ali nariban blagi čedar.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Koprivni polžki s skuto in bučkami
Medeni kipnik
Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili