Kaj boste skuhali danes?
Goveja pečenka s čebulno omako
Osrednja zvezda kosila
Goveja pečenka s čebulno omako
Osrednja zvezda kosila
Sestavine
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica angleške gorčice v prahu
- 1 žlica posušenega timijana
- 1 žlička semen zelene
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- 2 kg uležanega mesa iz govejega hrbta
omaka
- 4 žlice moke
- 2 goveji jušni kocki
- 3 žlice marmelade ali čatnija iz karamelizirane čebule (glej recept spodaj)
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica angleške gorčice v prahu
- 1 žlica posušenega timijana
- 1 žlička semen zelene
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- 2 kg uležanega mesa iz govejega hrbta
omaka
- 4 žlice moke
- 2 goveji jušni kocki
- 3 žlice marmelade ali čatnija iz karamelizirane čebule (glej recept spodaj)
Postopek
Poprova zrna, gorčico v prahu, timijan, semena zelene in malo soli zdrobimo v možnarju. Vmešamo olje in z mešanico premažemo pečenko. Če imamo čas, jo pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku, da se marinira. Pečenko vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pečenjem.
Pečico segrejemo na 190 °C in pečenko položimo v ožji pekač. Če tehta 2 kg, jo pečemo 55 minut, če želimo malo do srednje pečeno meso (medium-rare), ali 1 uro in 10 minut za srednje do dobro pečeno meso (medium-well). Na vsakih 450 g računamo 12 minut za medium-rare oziroma 15 minut za medium-well.
Pečenko vzamemo iz pečice, jo položimo na pladenj in pokrijemo s folijo. Pustimo, da počiva 30 minut.
Pripravimo omako. Sokove, ki so nastali pri peki pečenke, zlijemo v skodelico in pustimo, da se ločijo. Dve žlici maščobe vrnemo v pekač (če maščobe ni, uporabimo 2 žlici masla). Preostale sokove zavržemo. Pekač položimo na kuhalno površino in vmešamo moko, jušni kocki in čebulni čatni ali marmelado. Kuhamo eno minuto in temeljito mešamo, da postrgamo vse koščke mesa, ki so se prijeli pekača, nato pa postopoma prilijemo 7,5 dl vroče vode. Zavremo in kuhamo, da se omaka zgosti. Omako hranimo na toplem, dokler je ne postrežemo z govedino, narezano na rezine.
Nasvet
Čatni iz karamelizirane čebule pripravimo tako, da 8 čebul (belih ali rdečih) in 1 rdeč čili narežemo na kratke tanke rezine ter damo v kozico skupaj z 2 listoma lovora in 0,25 dl olja. Na šibkem ognju kuhamo približno 20 minut, medtem večkrat pomešamo. Ko se čebula obarva in je lepljiva, dodamo 200 g rjavega sladkorja, 1,5 dl balzamičnega kisa in 1,5 dl rdečega vinskega kisa ter nežno kuhamo 30 minut, da dobimo gost čatni. Čatni preložimo v vroče sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se ohladi. Najbolje je, če pred uporabo en mesec stoji, da okus dozori.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kosmiči čez noč z malinami in arašidovim maslom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.
Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Šarenka v sladko-kisli čebulni marinadi
Šarenka, kot je še niste jedli. Navdušila vas bo!
Pisana testeninska solatka
Testeninska solata bo navdušila še tako izbirčne šolarje.