
Goveja pečenka s čebulno omako
Osrednja zvezda kosila
Goveja pečenka s čebulno omako
Osrednja zvezda kosila

Sestavine
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica angleške gorčice v prahu
- 1 žlica posušenega timijana
- 1 žlička semen zelene
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- 2 kg uležanega mesa iz govejega hrbta
omaka
- 4 žlice moke
- 2 goveji jušni kocki
- 3 žlice marmelade ali čatnija iz karamelizirane čebule (glej recept spodaj)

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.
Sestavine
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica angleške gorčice v prahu
- 1 žlica posušenega timijana
- 1 žlička semen zelene
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- 2 kg uležanega mesa iz govejega hrbta
omaka
- 4 žlice moke
- 2 goveji jušni kocki
- 3 žlice marmelade ali čatnija iz karamelizirane čebule (glej recept spodaj)
Postopek
Poprova zrna, gorčico v prahu, timijan, semena zelene in malo soli zdrobimo v možnarju. Vmešamo olje in z mešanico premažemo pečenko. Če imamo čas, jo pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku, da se marinira. Pečenko vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pečenjem.
Pečico segrejemo na 190 °C in pečenko položimo v ožji pekač. Če tehta 2 kg, jo pečemo 55 minut, če želimo malo do srednje pečeno meso (medium-rare), ali 1 uro in 10 minut za srednje do dobro pečeno meso (medium-well). Na vsakih 450 g računamo 12 minut za medium-rare oziroma 15 minut za medium-well.
Pečenko vzamemo iz pečice, jo položimo na pladenj in pokrijemo s folijo. Pustimo, da počiva 30 minut.
Pripravimo omako. Sokove, ki so nastali pri peki pečenke, zlijemo v skodelico in pustimo, da se ločijo. Dve žlici maščobe vrnemo v pekač (če maščobe ni, uporabimo 2 žlici masla). Preostale sokove zavržemo. Pekač položimo na kuhalno površino in vmešamo moko, jušni kocki in čebulni čatni ali marmelado. Kuhamo eno minuto in temeljito mešamo, da postrgamo vse koščke mesa, ki so se prijeli pekača, nato pa postopoma prilijemo 7,5 dl vroče vode. Zavremo in kuhamo, da se omaka zgosti. Omako hranimo na toplem, dokler je ne postrežemo z govedino, narezano na rezine.
Nasvet
Čatni iz karamelizirane čebule pripravimo tako, da 8 čebul (belih ali rdečih) in 1 rdeč čili narežemo na kratke tanke rezine ter damo v kozico skupaj z 2 listoma lovora in 0,25 dl olja. Na šibkem ognju kuhamo približno 20 minut, medtem večkrat pomešamo. Ko se čebula obarva in je lepljiva, dodamo 200 g rjavega sladkorja, 1,5 dl balzamičnega kisa in 1,5 dl rdečega vinskega kisa ter nežno kuhamo 30 minut, da dobimo gost čatni. Čatni preložimo v vroče sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se ohladi. Najbolje je, če pred uporabo en mesec stoji, da okus dozori.