Kaj boste skuhali danes?
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 5 dl polnomastnega mleka
- 6 rumenjakov
- 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 80 g moke
- 2 dl sladke smetane
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 5 dl polnomastnega mleka
- 6 rumenjakov
- 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 80 g moke
- 2 dl sladke smetane
Postopek
Vaniljev strok po dolgem prerežemo in iz njega postrgamo semena. Strok in semena damo v kozico z debelim dnom, prilijemo mleko in počasi zavremo, da se mleko navzame vaniljeve arome.
Medtem damo v skledo rumenjake in 125 g sladkorja ter nekaj minut mešamo, nato dodamo moko in spet zmešamo.
Mleko, ki komaj vre, prelijemo na rumenjake, pri čemer ves čas stepamo, da ne zakrknejo, nato mešanico vrnemo v kozico. Pristavimo na srednji ogenj in ob nenehnem stepanju kuhamo približno 10 minut, da se krema zgosti.
Kremo pretlačimo s kozi fino cedilo, zavržemo vaniljev strok in površino kreme pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica. Pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik.
Smetano stepemo z 2 žlicama sladkorja, da je gosta, a ne prečvrsta, nato jo nežno vmešamo v vaniljevo kremo. Kremo zdaj naložimo v vrečko za brizganje in z njo nadevamo krofe.
Poskusimo različne okuse
Rjavi sladkor
Navaden rjavi sladkor nadomestimo s polovico temnega in polovico svetlega sladkorja muskovado. Ko kremo precedimo, lahko vanjo vmešamo še nasekljan kandiran ingver ali lešnikov krokant. Kremo na koncu razrahljamo s polovično količino smetane.
Kava
V mleko dodamo 4 ž lice s veže mlete močne kave.
Čokolada
V mleko vtepemo 150 g temne čokolade (s 70 % kakava), nalomljene na koščke. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.
Žafran
V mleko dodamo dober ščep žafranovih nitk. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.