Kaj boste skuhali danes?
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 5 dl polnomastnega mleka
- 6 rumenjakov
- 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 80 g moke
- 2 dl sladke smetane
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 1 vaniljev strok
- 5 dl polnomastnega mleka
- 6 rumenjakov
- 125 g + 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 80 g moke
- 2 dl sladke smetane
Postopek
Vaniljev strok po dolgem prerežemo in iz njega postrgamo semena. Strok in semena damo v kozico z debelim dnom, prilijemo mleko in počasi zavremo, da se mleko navzame vaniljeve arome.
Medtem damo v skledo rumenjake in 125 g sladkorja ter nekaj minut mešamo, nato dodamo moko in spet zmešamo.
Mleko, ki komaj vre, prelijemo na rumenjake, pri čemer ves čas stepamo, da ne zakrknejo, nato mešanico vrnemo v kozico. Pristavimo na srednji ogenj in ob nenehnem stepanju kuhamo približno 10 minut, da se krema zgosti.
Kremo pretlačimo s kozi fino cedilo, zavržemo vaniljev strok in površino kreme pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica. Pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik.
Smetano stepemo z 2 žlicama sladkorja, da je gosta, a ne prečvrsta, nato jo nežno vmešamo v vaniljevo kremo. Kremo zdaj naložimo v vrečko za brizganje in z njo nadevamo krofe.
Poskusimo različne okuse
Rjavi sladkor
Navaden rjavi sladkor nadomestimo s polovico temnega in polovico svetlega sladkorja muskovado. Ko kremo precedimo, lahko vanjo vmešamo še nasekljan kandiran ingver ali lešnikov krokant. Kremo na koncu razrahljamo s polovično količino smetane.
Kava
V mleko dodamo 4 ž lice s veže mlete močne kave.
Čokolada
V mleko vtepemo 150 g temne čokolade (s 70 % kakava), nalomljene na koščke. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.
Žafran
V mleko dodamo dober ščep žafranovih nitk. Kremo razrahljamo s polovično količino smetane.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna juha s kumarično kremo
Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!