
Kaj boste skuhali danes?
Endivijine kupole z ribjim nadevom in lečo
Endivija ali grenkolistna solata
Endivijine kupole z ribjim nadevom in lečo
Endivija ali grenkolistna solata

Sestavine
- 12 velikih listov endivije
nadev
- 100 g stebelne zelene
- 3 vejice kopra
- 100 g prekajenega lososa
- 2 fileja prekajene postrvi po 100 g
- 170 g kisle smetane
- sol
- poper
- 2 lista želatine
leča z vinaigretsko omako
- 30 g rdeče leče
- 8 žlic olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice belega vinskega kisa
- 5 fino zdrobljenih brinovih jagod

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 12 velikih listov endivije
nadev
- 100 g stebelne zelene
- 3 vejice kopra
- 100 g prekajenega lososa
- 2 fileja prekajene postrvi po 100 g
- 170 g kisle smetane
- sol
- poper
- 2 lista želatine
leča z vinaigretsko omako
- 30 g rdeče leče
- 8 žlic olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice belega vinskega kisa
- 5 fino zdrobljenih brinovih jagod
Postopek
Nadev pripravimo tako, da stebelno zeleno očistimo, operemo in narežemo na zelo drobne kocke. Koprovi vejici operemo in drobno narežemo. Lososovo meso narežemo na ozke trakove. Če je potrebno, s postrvjih filejev odstranimo kožo in meso natrgamo na drobne koščke.
Zeleno in koper zmešamo s kislo smetano ter začinimo s soljo in poprom. Želatino namočimo v hladni vodi, neožeto raztopimo na blagem ognju in hitro vmešamo v zmes kisle smetane. Mešanici kisle smetane in želatine dodamo ribje koščke in nadev postavimo za 2 uri v hladilnik.
Medtem pripravimo lečo z vinaigretsko omako. Lečo podušimo na treh žlicah olja, dolijemo vodo, solimo in na blagem ognju kuhljamo 10 minut. Dodamo kis, preostalo olje in zdrobljene brinove jagode ter začinimo s soljo in poprom.
Liste endivije na hitro blanširamo v slani vodi, oplaknemo z mrzlo vodo, razprostremo med kuhinjski krpi in osušimo. Debela listna rebra izrežemo.
V manjšo zajemalko (50 ml) položimo list endivije tako, da robovi solatnega lista vsenaokrog visijo čez rob. Na list damo primerno količino ribjega nadeva, rahlo pritisnemo in čez nadev preganemo robove solatnega lista ter naredimo lepo kupolo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin za vseh 12 kupol. Endivijine kupole obložimo z lečo, jed poljubno okrasimo in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.
Rulada z limonovo jajčno kremo in borovnicami
Jabolčna ingverjeva soda
Sladka, rahlo gazirana pijača z okusom ingverja in jabolk se pozimi prileže kot vroč napitek, poleti pa kot hladna osvežitev.