
Kaj boste skuhali danes?
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!

Sestavine
- prekajena šunka s kostjo, težka 4–5 kg
- 2 l jabolčnika
- 2 lovorova lista
- 4 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 30–40 nageljnovih žbic
- 1 žlička mletega ingverja
- 350 g marelične marmelade

Spomin na otroštvo ali sodoben brunch trend?
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- prekajena šunka s kostjo, težka 4–5 kg
- 2 l jabolčnika
- 2 lovorova lista
- 4 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 30–40 nageljnovih žbic
- 1 žlička mletega ingverja
- 350 g marelične marmelade
Postopek
Šunko položimo v velik lonec, prelijemo z jabolčnikom, dodamo lovorova lista, brinove jagode, poper in 6 nageljnovih žbic. Dolijemo toliko vode, da je šunka pokrita (naj vas ne skrbi, če kost gleda iz lonca, le šunko obrnite, ko je napol kuhana). Lonec postavimo na srednje vročo ploščo, voda naj počasi zavre, nato lonec pokrijemo s pokrovko ali kosom folije. Šunko kuhamo 2 uri in 30 minut. Če voda preveč povre, jo med kuhanjem še malo dolijemo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Ko se šunka toliko ohladi, da jo lahko primemo z rokami, jo osušimo in z majhnim ostrim nožem odstranimo kožo in odvečno maščobo. Na mesu pustimo plast maščobe, v katero zarežemo črte, da dobimo vzorec rombov. V maščobno plast vseokrog vtaknemo preostale nageljnove žbice.
Šunko položimo v pekač. Marelično marmelado zmešamo z ingverjem in s to zmesjo premažemo šunko. Pečemo jo eno uro, da se zlato obarva in lepo lesketa. Pustimo jo malo počivati in narežemo na rezine. Postrežemo toplo ali hladno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije
Makroni s čokolado in malinami
Fina mojstrovina, ki si jo je izmislil kuhar Katarine Medičejske
Drobljenec z jagodami in rabarbaro
Imate poln vrt jagod in rabarbare? Pripravite prikupno rožnato sladico s hrustljavim posipom in jo ponudite toplo z vaniljevim sladoledom.