
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!

Sestavine
- prekajena šunka s kostjo, težka 4–5 kg
- 2 l jabolčnika
- 2 lovorova lista
- 4 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 30–40 nageljnovih žbic
- 1 žlička mletega ingverja
- 350 g marelične marmelade

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- prekajena šunka s kostjo, težka 4–5 kg
- 2 l jabolčnika
- 2 lovorova lista
- 4 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 30–40 nageljnovih žbic
- 1 žlička mletega ingverja
- 350 g marelične marmelade
Postopek
Šunko položimo v velik lonec, prelijemo z jabolčnikom, dodamo lovorova lista, brinove jagode, poper in 6 nageljnovih žbic. Dolijemo toliko vode, da je šunka pokrita (naj vas ne skrbi, če kost gleda iz lonca, le šunko obrnite, ko je napol kuhana). Lonec postavimo na srednje vročo ploščo, voda naj počasi zavre, nato lonec pokrijemo s pokrovko ali kosom folije. Šunko kuhamo 2 uri in 30 minut. Če voda preveč povre, jo med kuhanjem še malo dolijemo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Ko se šunka toliko ohladi, da jo lahko primemo z rokami, jo osušimo in z majhnim ostrim nožem odstranimo kožo in odvečno maščobo. Na mesu pustimo plast maščobe, v katero zarežemo črte, da dobimo vzorec rombov. V maščobno plast vseokrog vtaknemo preostale nageljnove žbice.
Šunko položimo v pekač. Marelično marmelado zmešamo z ingverjem in s to zmesjo premažemo šunko. Pečemo jo eno uro, da se zlato obarva in lepo lesketa. Pustimo jo malo počivati in narežemo na rezine. Postrežemo toplo ali hladno.