
Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca
Ideja kako uporabiti kislo zelje v zimskih dneh.
Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca
Ideja kako uporabiti kislo zelje v zimskih dneh.

Sestavine
- 100 g mesnate slanine
- 50 g svinjske masti
- 1 čebula
- 500 g kislega zelja
- 1 žlička kumine
- 2 lovorova lista
- 3 zdrobljene brinove jagode
- ščepec kristalnega sladkorja
- sol
- poper
- 800 g prekajene gnjati v mrežici
- 12 drobnih krompirjev (surovih in olupljenih)
- 2,5 dl goveje ali suhe juhe

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 100 g mesnate slanine
- 50 g svinjske masti
- 1 čebula
- 500 g kislega zelja
- 1 žlička kumine
- 2 lovorova lista
- 3 zdrobljene brinove jagode
- ščepec kristalnega sladkorja
- sol
- poper
- 800 g prekajene gnjati v mrežici
- 12 drobnih krompirjev (surovih in olupljenih)
- 2,5 dl goveje ali suhe juhe
Postopek
Slanino narežemo na drobne kocke. Na masti jih hrustljavo popečemo. Čebulo olupimo, narežemo na tanke kolobarje in skupaj s slanino hitro popečemo.
Kislo zelje damo na cedilo, ga speremo pod tekočo vodo, nato pa odcedimo in stresemo v skledo. Zelju dodamo zmes slanine in čebule, kumino, lovor in brinove jagode ter začinimo s soljo, poprom in sladkorjem.
Pečeno gnjat, s katere smo odstranili mrežico, narežemo na rezine ter ponudimo s kislim zeljem in krompirjem.