Kaj boste skuhali danes?
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena? Z lososom ga spremenite v čudovito poslastico.
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena? Z lososom ga spremenite v čudovito poslastico.
Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Postopek
Lososa narežemo na kockice. Kremni sir, smetano, 50 g lososa, 2 žlički hrena in malce limonovega soka damo v multipraktik. Zmeljemo v gladko maso in jo postrgamo v skledo. Vmešamo preostalo meso in pokusimo – po želji dodamo še žličko hrena in po potrebi solimo in popramo. Maso razdelimo v 4 majhne modelčke in za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.
Preden postrežemo, pašteto po želji okrasimo z lososovim svitkom in nekaj vejicami kopra. Lonček postavimo na krožnik, priložimo nekaj solatnih listov in prepečenec ali drug kruh.
Smetanov hren
Obstajajo številne različice smetanovega hrena. Osnovna je, da sveže naribanemu hrenu (za osnovo lahko vzamemo tudi kisli hren iz kozarčka) dodamo samo kislo smetano in začinimo z belim poprom. S spreminjanjem razmerja med količino kisle smetane in hrena pripravimo omako različne gostote in ostrine.
Za različico s stepeno sladko smetano pa v 2,5 dl rahlo stepene smetane previdno vmešamo 100 g drobno naribanega hrena, ki smo ga zmešali s sokom polovice limone, žličko sladkorja in soljo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolač z jagodičjem in kislo smetano
Solata iz divjega riža, koromača in pomaranč
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!
Juha iz prekajene krače in suhega graha
Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.