
Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako
Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!
Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako
Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!

Sestavine
- 2 fileja brancina, pribl. 170 g vsak
- malo zmehčanega masla
- 2 zvrhani žlici prepraženih mandljevih lističev
- 1 drobno sesekljana šalotka
- 1,5 dl ribje jušne osnove
- ščepec žafrana
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 fileja brancina, pribl. 170 g vsak
- malo zmehčanega masla
- 2 zvrhani žlici prepraženih mandljevih lističev
- 1 drobno sesekljana šalotka
- 1,5 dl ribje jušne osnove
- ščepec žafrana
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Fileja solimo in ju na strani z mesom premažemo z maslom. S kožo navzdol ju položimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom. Obložimo ju z mandlji, ki jih malo potlačimo, da se oprimejo ribe. Ribo pečemo 12 do 15 minut.
Medtem pripravimo omako. V majhni ponvici na koščku masla nežno prepražimo šalotko. Dodamo ribjo jušno osnovo in žafran, zavremo in kuhamo toliko časa, da se pokuhata dve tretjini tekočine. Vmešamo smetano in eno minuto kuhamo, da se omaka malo zgosti.
File, obložen z mandlji, damo na krožnik in okrog njega polijemo malo omake. Kot prilogo lahko ponudimo krompir in kuhano zelenjavo ali zeleno solato.
Nasvet
Tako lahko pripravimo tudi fileje drugih belih rib.