
Kaj boste skuhali danes?
File brancina s čemaževim pirejem
Kosilo iz morja in gozda
File brancina s čemaževim pirejem
Kosilo iz morja in gozda

Sestavine
- 4 fileji brancina po 150 g
- oljčno olje za peko
- 16 češnjevih paradižnikov
- morska sol
čemažev pire
- sol
- poper
- 400 g mokastega krompirja
- 1,25 dl mleka
- 1 žlica masla
- 10 čemaževih listov (drobno narezanih)
- 4 vršički bazilike

Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.
Sestavine
- 4 fileji brancina po 150 g
- oljčno olje za peko
- 16 češnjevih paradižnikov
- morska sol
čemažev pire
- sol
- poper
- 400 g mokastega krompirja
- 1,25 dl mleka
- 1 žlica masla
- 10 čemaževih listov (drobno narezanih)
- 4 vršički bazilike
Postopek
Najprej pripravimo čemažev pire. Krompir olupimo, narežemo na koščke, v rahlo posoljeni vodi skuhamo do mehkega, nato pa odcedimo in pustimo, da tekočina izpari. Mleko z maslom zavremo. Kuhan krompir pretlačimo v mleko in z metlico za sneg gladko zmešamo. Dodamo narezan čemaž, začinimo s soljo in poprom ter pire na toplem prihranimo.
Ribje fileje začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh jih spečemo na oljčnem olju. Paradižnik operemo, osušimo, dodamo v ponev k ribam, vse skupaj nekaj minut pečemo in začinimo z morsko soljo. Pečene fileje brancina serviramo s čemaževim pirejem in češnjevim paradižnikom. Jed okrasimo z vršički bazilike in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Salsa gvakamole
Avokadova pomaka gvakamole se je hitro uvrstila na naš seznam najljubših prilog
Pumpkin spice latte (bučna bela kava)
Praznična juha
Praznična juha je polna okusov, saj recept vključuje več vrst mesa in poseben začimbni prevretek.