Kaj boste skuhali danes?
Maksi sendvič Hribovc
Maksi sendvič Hribovc
Sestavine
- 1 hlebec Hribovca (klasičnega, belega ali pirinega)
- 4 velika trdo kuhana jajca
- 480 g tunine v oljčnem olju
- 5 žlic majoneze
- 5 paradižnikov (pribl. 400 g)
- 2 pesti izkoščičenih črnih oliv, najbolje kalamata (120 g)
- 10 slanih filejev sardonov (inčunov)
- pribl. 15 listov sveže bazilike
preliv
- 3 žlice vinskega kisa
- 1 žlica gorčice
- sveže zmlet črni poper
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 1 hlebec Hribovca (klasičnega, belega ali pirinega)
- 4 velika trdo kuhana jajca
- 480 g tunine v oljčnem olju
- 5 žlic majoneze
- 5 paradižnikov (pribl. 400 g)
- 2 pesti izkoščičenih črnih oliv, najbolje kalamata (120 g)
- 10 slanih filejev sardonov (inčunov)
- pribl. 15 listov sveže bazilike
preliv
- 3 žlice vinskega kisa
- 1 žlica gorčice
- sveže zmlet črni poper
Postopek
Hlebec vodoravno prerežemo na polovici. Nekaj sredice (približno 300 g) iz spodnjega in zgornjega dela hlebca odstranimo s prsti, da dobimo vdolbino (sredico prihranimo za drobtine ali drugo uporabo). Vsako jajce narežemo na 4 krhlje, paradižnike pa na debele rezine. Olive po dolgem razpolovimo. Tunino odcedimo in olje prihranimo.
Za preliv z mešamo vse sestavine in dodamo prihranjeno olje od tunine. S pripravljenim prelivom pokapljamo spodnjo polovico Hribovca. Tunino zmešamo z majonezo in jo namažemo na spodnjo polovico hlebca, nato nanjo v plasteh bogato naložimo paradižnik, bazilikine liste, olive in jajca, povrh enakomerno razporedimo sardone ter pokrijemo z zgornjo polovico hlebca. Sendvič mora biti bogato obložen, zato ni nič hudega, če nekaj nadeva gleda izven robov hlebca.
Sendvič tesno zavijemo v papir za peko, povežemo z elastiko ali vrvico, dobro stisnemo po vsej površini hlebca in čez noč postavimo na hladno – tako se bo kruh navzel okusov iz nadeva. Ohlajen sendvič narežemo na trikotnike kot torto in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Nadevane sardele po sicilijansko
Sardele so lahko prava poslastica – tele zvite sicilijanske lepotice pa so naravnost božanske!
Jabolčna ingverjeva soda
Sladka, rahlo gazirana pijača z okusom ingverja in jabolk se pozimi prileže kot vroč napitek, poleti pa kot hladna osvežitev.