© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lososov file s hrustljavo začimbno skorjico

S hrustljavim krompirčkom, špinačo in žafranovo omako je poslastica za sladokusce.

Lososov file s hrustljavo začimbno skorjico

S hrustljavim krompirčkom, špinačo in žafranovo omako je poslastica za sladokusce.

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
lososov-file-z-začimbno-skorjico_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 6 lososovih filejev s kožo (vsak pribl. 140–170 g)
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 3–4 žlice olja
  • groba morska sol

žafranova omaka

  • poper
  • 3 šalotke
  • 1 dl belega vinskega kisa
  • 1,5 dl ribje osnove
  • ščepec žafrana
  • 125 g masla
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 6 lososovih filejev s kožo (vsak pribl. 140–170 g)
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 3–4 žlice olja
  • groba morska sol

žafranova omaka

  • poper
  • 3 šalotke
  • 1 dl belega vinskega kisa
  • 1,5 dl ribje osnove
  • ščepec žafrana
  • 125 g masla

Postopek

1

V primerno veliki ponvi 8 do 10 minut pražimo vsa semena; ko zadišijo, so zadosti prepražena. Če se zažgejo, postanejo grenka in jih je bolje zavreči. Prepražena damo v možnar in jih zdrobimo. Vmešamo še ščepec popra.

2

Z lososovih filejev z nožem na kožni strani odstranimo morebitne luske ter vlažno plast; tako koža postane še bolj hrustljava. Vanjo naredimo po tri zareze, dolge tri centimetre, da se med peko koža ne bi zvijala.

3

Na krožnik vsujemo zdrobljene začimbe in nanje postavimo lososove fileje s kožno stranjo navzgor, tako da je z začimbami pokrito lososovo meso. Ribje fileje prihranimo in začnemo pripravljati omako. V primerno veliko kozico damo drobno sesekljano šalotko skupaj s kisom, ribjo osnovo in žafranom. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in za dve tretjini povremo. Reducirano osnovo prihranimo.

4

Spečemo tudi lososove fileje. Kožo filejev premažemo z oljem in jih s kožno stranjo položimo na segreto ponev z malo olja. Pečemo jih na srednje močnem ognju. Ko jih damo v ponev, jih za nekaj sekund nežno pritisnemo ob dno ponve. Pečemo jih 5 do 6 minut, ne da bi jih premikali ali obračali. Ko robovi ribe postanejo zlato rjavi, fileje previdno obrnemo in pečemo še kakšno minuto.

5

Dokončamo še omako. Maslo narežemo na 2,5 cm velike kocke. Reducirano osnovo segrejemo do vretja, jo odstranimo z ognja in vanjo vmešamo skoraj vse maslo; tri do štiri kocke prihranimo. Dobro premešamo, da dobimo gladko omako. Vmešamo še preostalo maslo, začinimo s poprom in takoj postrežemo.

6

Ribje fileje posujemo z grobo morsko soljo in postrežemo s blanširano in na maslu pretreseno špinačo, pečenim krompirjem in žafranovo omako.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.