
Robidov kolač z jabolki
Sočen sadni kolač s pridihom mandljev in cimeta
Robidov kolač z jabolki
Sočen sadni kolač s pridihom mandljev in cimeta

Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja
- 3 večja razžvrkljana jajca
- 50 g mletih mandljev
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 večji kisli jabolki
- 100 g robidnic
- ščep cimeta
- 2 žlici sladkorja demerara
- 25 g masla
- 25 g olupljenih praženih lešnikov
- sladkor v prahu za posip

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Razkrivamo, kaj pomenijo številke na embalaži čokolade
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja
- 3 večja razžvrkljana jajca
- 50 g mletih mandljev
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 večji kisli jabolki
- 100 g robidnic
- ščep cimeta
- 2 žlici sladkorja demerara
- 25 g masla
- 25 g olupljenih praženih lešnikov
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Z maslom premažemo okrogel model premera 22 cm in njegove stranice ter dno obložimo s papirjem za peko. Moko presejemo s pecilnim praškom. V veliki skledi stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Postopoma vmešamo dve tretjini jajc; če se zdi, da se bo masa sesirila, dodamo malo moke, nato pa dodamo še preostala jajca. Vmešamo še mandlje in preostalo moko. Vse skupaj nežno premešamo.
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in vsako narežemo na 12 rezin. Dve tretjini jih dodamo mešanici za biskvit skupaj z opranimi robidami. Vse skupaj vlijemo v pripravljen model in s hrbtno stranjo žlice poravnamo. Po vrhu razporedimo preostale jabolčne rezine in jih posujemo s cimetom, sladkorjem in maslenimi kosmiči.
Pečemo 50 do 55 minut, da lesena palčka, ki jo zapičimo v pečen kolač in nato izvlečemo, ostane čista. Kolač vzamemo iz pečice in ga posujemo z grobo nasekljanimi lešniki. Ohlajenega posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine in postrežemo.