
Robidov kolač z jabolki
Sočen sadni kolač s pridihom mandljev in cimeta
Robidov kolač z jabolki
Sočen sadni kolač s pridihom mandljev in cimeta

Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja
- 3 večja razžvrkljana jajca
- 50 g mletih mandljev
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 večji kisli jabolki
- 100 g robidnic
- ščep cimeta
- 2 žlici sladkorja demerara
- 25 g masla
- 25 g olupljenih praženih lešnikov
- sladkor v prahu za posip

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja
- 3 večja razžvrkljana jajca
- 50 g mletih mandljev
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 2 večji kisli jabolki
- 100 g robidnic
- ščep cimeta
- 2 žlici sladkorja demerara
- 25 g masla
- 25 g olupljenih praženih lešnikov
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Z maslom premažemo okrogel model premera 22 cm in njegove stranice ter dno obložimo s papirjem za peko. Moko presejemo s pecilnim praškom. V veliki skledi stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Postopoma vmešamo dve tretjini jajc; če se zdi, da se bo masa sesirila, dodamo malo moke, nato pa dodamo še preostala jajca. Vmešamo še mandlje in preostalo moko. Vse skupaj nežno premešamo.
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in vsako narežemo na 12 rezin. Dve tretjini jih dodamo mešanici za biskvit skupaj z opranimi robidami. Vse skupaj vlijemo v pripravljen model in s hrbtno stranjo žlice poravnamo. Po vrhu razporedimo preostale jabolčne rezine in jih posujemo s cimetom, sladkorjem in maslenimi kosmiči.
Pečemo 50 do 55 minut, da lesena palčka, ki jo zapičimo v pečen kolač in nato izvlečemo, ostane čista. Kolač vzamemo iz pečice in ga posujemo z grobo nasekljanimi lešniki. Ohlajenega posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine in postrežemo.