Kaj boste skuhali danes?
Juha iz sladkega krompirja, kokosovega mleka in limonske trave s koriandrovo salso
Juha iz sladkega krompirja, kokosovega mleka in limonske trave s koriandrovo salso
Sestavine
- 2 žlici arašidovega olja
- 4 mlade čebulice
- 2 velika stroka česna
- 2 stebli limonske trave
- za palec velik kos ingverja
- 900 g sladkega krompirja
- 2 dl kokosovega mleka
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 5 dl vode
- 1 zeleni čili
- 1 žlička sladkorja v prahu
- sok 2 limet
- 1 majhen šopek koriandra
- sol in poper
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 2 žlici arašidovega olja
- 4 mlade čebulice
- 2 velika stroka česna
- 2 stebli limonske trave
- za palec velik kos ingverja
- 900 g sladkega krompirja
- 2 dl kokosovega mleka
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 5 dl vode
- 1 zeleni čili
- 1 žlička sladkorja v prahu
- sok 2 limet
- 1 majhen šopek koriandra
- sol in poper
Postopek
Mlado čebulico, česen in ingver tanko narežemo. Limonski travi odstranimo zunanje liste in stebla drobno nasekljamo. Sladki krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Čiliju odstranimo semena.
V večji kozici segrejemo olje. Na njem 2 minuti pražimo mlado čebulico, česen, limonsko travo in tri četrtine ingverja, da zadiši, nato dodamo sladki krompir. Dobro ga premešamo z začimbami, nato prilijemo kokosovo mleko, jušno osnovo in vodo. Počakamo, da tekočina zavre, in jo pustimo rahlo vreti približno 25 minut, da se sladki krompir povsem skuha.
Medtem v multipraktik stresemo preostali ingver, čili, sladkor, tri četrtine limetinega soka in večino koriandra (nekaj lističev prihranimo za okras) ter zmeljemo do gladkega. Salso postrgamo v vrček in postavimo na stran.
Juho s paličnim mešalnikom zmeljemo do gladkega in jo po okusu začinimo s preostalim limetinim sokom ter nekaj soli in popra. Razdelimo jo v skledice in pokapamo s salso. Okrasimo jo s prihranjenimi koriandrovimi lističi in postrežemo.
Limonska trava
Če pri roki nimamo kakovostne limonske trave, jo nadomestimo z limonovo lupinico. Koriander pa lahko zamenjamo s peteršiljem.