
Kaj boste skuhali danes?
Temna krepka omaka (demi-glace)
Temna krepka omaka (demi-glace)

Sestavine
- 1 kg drobno nasekanih telečjih kosti
- 50 g moke
- malo jušne zelenjave
- 25 g maščobe
- 25 g paradižnikove mezge
- 5 l temnega fonda
- 2,5 dl belega vina
- škrobna moka po potrebi

Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.

Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.

Šest odličnih idej, kako porabiti star kruh
Naši predniki kruha nikoli niso metali stran. Preverite preproste in okusne načine, kako ga porabiti – od zajtrkov do sladic in hrustljavih prigrizkov.
Sestavine
- 1 kg drobno nasekanih telečjih kosti
- 50 g moke
- malo jušne zelenjave
- 25 g maščobe
- 25 g paradižnikove mezge
- 5 l temnega fonda
- 2,5 dl belega vina
- škrobna moka po potrebi
Postopek
Kosti prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo, jo prepražimo (potemnimo), dodamo zelenjavo, še malo prepražimo, pomokamo, zalijemo z vinom, malo pokuhamo. Dodamo temni fond, ukuhamo do polovice in precedimo. Če je potrebno, še zgostimo s škrobno moko, razmastimo in začinimo.
Nasvet
Omake, ki jih pripravljamo iz demi-glace, uporabljamo v manjših količinah, saj imajo zelo intenziven okus.
Izpeljanke iz omake demi-glace
Demi-glace lahko v vseh omakah nadomestimo z reducirano temno omako.
Gobova omaka – pol sesekljane čebule prepražimo, dodamo 300 g svežih gob, sesekljan česen in peteršilj, zdušimo do mehkega, dodamo malo belega vina, demi-glace ali temno omako, pol decilitra sladke smetane in popravimo okus. Ponudimo k vsem vrstam mesa.
Robert omaka – pol sesekljane čebule zavremo v decilitru belega vina in reduciramo (pokuhamo na 2 žlici tekočine), dodamo 2,5 dl demi-glace, počasi zavremo, precedimo, izboljšamo z 2 žličkama gorčice in limonovim sokom. Omaka ne sme več vreti. Tradicionalna omaka k svinjini.
Bordojska omaka – šalotko, zdrobljeni poper, timijan in lovor reduciramo (pokuhamo na polovico) na rdečem vinu, dodamo demi-glace in malo prekuhamo. Na koncu dodamo še limonov sok in precedimo. Vmešamo blanširani na kocke ali rezine narezani goveji kostni mozeg.
Omaka madeira – demi-glace izboljšamo z vinom madeira.
Čebulna omaka – na lističe narezano čebulo prepražimo, dodamo gorčico, zalijemo z belim vinom in dodamo demi-glace. Z belim vinom lahko popravimo okus.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančje prsi, polnjene s špinačo in feto
Pesini in kumarični stolpiči
Kosmiči čez noč s korenčkom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.