© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Temna krepka omaka (demi-glace)

Temna krepka omaka (demi-glace)

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 2,5 litra
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jusne osnove in omake

Sestavine

  • 1 kg drobno nasekanih telečjih kosti
  • 50 g moke
  • malo jušne zelenjave
  • 25 g maščobe
  • 25 g paradižnikove mezge
  • 5 l temnega fonda
  • 2,5 dl belega vina
  • škrobna moka po potrebi
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 kg drobno nasekanih telečjih kosti
  • 50 g moke
  • malo jušne zelenjave
  • 25 g maščobe
  • 25 g paradižnikove mezge
  • 5 l temnega fonda
  • 2,5 dl belega vina
  • škrobna moka po potrebi

Postopek

1

Kosti prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo, jo prepražimo (potemnimo), dodamo zelenjavo, še malo prepražimo, pomokamo, zalijemo z vinom, malo pokuhamo. Dodamo temni fond, ukuhamo do polovice in precedimo. Če je potrebno, še zgostimo s škrobno moko, razmastimo in začinimo.

Nasvet

Omake, ki jih pripravljamo iz demi-glace, uporabljamo v manjših količinah, saj imajo zelo intenziven okus.

Izpeljanke iz omake demi-glace

Demi-glace lahko v vseh omakah nadomestimo z reducirano temno omako.

Gobova omaka – pol sesekljane čebule prepražimo, dodamo 300 g svežih gob, sesekljan česen in peteršilj, zdušimo do mehkega, dodamo malo belega vina, demi-glace ali temno omako, pol decilitra sladke smetane in popravimo okus. Ponudimo k vsem vrstam mesa.

Robert omaka – pol sesekljane čebule zavremo v decilitru belega vina in reduciramo (pokuhamo na 2 žlici tekočine), dodamo 2,5 dl demi-glace, počasi zavremo, precedimo, izboljšamo z 2 žličkama gorčice in limonovim sokom. Omaka ne sme več vreti. Tradicionalna omaka k svinjini.

Bordojska omaka – šalotko, zdrobljeni poper, timijan in lovor reduciramo (pokuhamo na polovico) na rdečem vinu, dodamo demi-glace in malo prekuhamo. Na koncu dodamo še limonov sok in precedimo. Vmešamo blanširani na kocke ali rezine narezani goveji kostni mozeg.

Omaka madeira – demi-glace izboljšamo z vinom madeira.

Čebulna omaka – na lističe narezano čebulo prepražimo, dodamo gorčico, zalijemo z belim vinom in dodamo demi-glace. Z belim vinom lahko popravimo okus.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.