
Kaj boste skuhali danes?
Temna krepka omaka (demi-glace)
Temna krepka omaka (demi-glace)

Sestavine
- 1 kg drobno nasekanih telečjih kosti
- 50 g moke
- malo jušne zelenjave
- 25 g maščobe
- 25 g paradižnikove mezge
- 5 l temnega fonda
- 2,5 dl belega vina
- škrobna moka po potrebi

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 1 kg drobno nasekanih telečjih kosti
- 50 g moke
- malo jušne zelenjave
- 25 g maščobe
- 25 g paradižnikove mezge
- 5 l temnega fonda
- 2,5 dl belega vina
- škrobna moka po potrebi
Postopek
Kosti prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo, jo prepražimo (potemnimo), dodamo zelenjavo, še malo prepražimo, pomokamo, zalijemo z vinom, malo pokuhamo. Dodamo temni fond, ukuhamo do polovice in precedimo. Če je potrebno, še zgostimo s škrobno moko, razmastimo in začinimo.
Nasvet
Omake, ki jih pripravljamo iz demi-glace, uporabljamo v manjših količinah, saj imajo zelo intenziven okus.
Izpeljanke iz omake demi-glace
Demi-glace lahko v vseh omakah nadomestimo z reducirano temno omako.
Gobova omaka – pol sesekljane čebule prepražimo, dodamo 300 g svežih gob, sesekljan česen in peteršilj, zdušimo do mehkega, dodamo malo belega vina, demi-glace ali temno omako, pol decilitra sladke smetane in popravimo okus. Ponudimo k vsem vrstam mesa.
Robert omaka – pol sesekljane čebule zavremo v decilitru belega vina in reduciramo (pokuhamo na 2 žlici tekočine), dodamo 2,5 dl demi-glace, počasi zavremo, precedimo, izboljšamo z 2 žličkama gorčice in limonovim sokom. Omaka ne sme več vreti. Tradicionalna omaka k svinjini.
Bordojska omaka – šalotko, zdrobljeni poper, timijan in lovor reduciramo (pokuhamo na polovico) na rdečem vinu, dodamo demi-glace in malo prekuhamo. Na koncu dodamo še limonov sok in precedimo. Vmešamo blanširani na kocke ali rezine narezani goveji kostni mozeg.
Omaka madeira – demi-glace izboljšamo z vinom madeira.
Čebulna omaka – na lističe narezano čebulo prepražimo, dodamo gorčico, zalijemo z belim vinom in dodamo demi-glace. Z belim vinom lahko popravimo okus.