© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom

Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.

Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom

Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI169154_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 170 g zmehčanega masla
  • 200 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 veliki razžvrkljani jajci
  • 3 žlice tekočega medu
  • 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
  • 100 g datljev brez koščic
  • 50 g sesekljanih orehov
  • maslo za model

obliv

  • 2 žlici medu
  • 25 g masla
  • 50 g orehovih polovic

Sestavine

  • 170 g zmehčanega masla
  • 200 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 veliki razžvrkljani jajci
  • 3 žlice tekočega medu
  • 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
  • 100 g datljev brez koščic
  • 50 g sesekljanih orehov
  • maslo za model

obliv

  • 2 žlici medu
  • 25 g masla
  • 50 g orehovih polovic

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Manjši model za šarkelj (premera 18 cm) dobro premažemo z maslom; če uporabimo navaden okrogel model, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo moko, cimet, maslo, sladkor, jajca in med ter vse skupaj stepamo s kuhalnico ali električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in puhasto maso.

2

Banane zmečkamo, datlje pa nasekljamo. Vse to vmešamo v testo skupaj z orehi. Vlijemo v pripravljen model in poravnamo vrh. Pečemo 40 do 50 minut, da postane biskvit čvrst na otip. Kolač je pečen, če je palčka, ki jo zapičimo vanj, čista, ko jo izvlečemo; če uporabimo okrogel model, moramo morda peči 10 do 20 minut dlje. Ko se kolač speče, ga ohlajamo 15 minut v pekaču, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ohladimo.

3

Pripravimo še obliv. V manjšo ponev damo med in maslo ter zavremo. Mešamo tako dolgo, da se maslo raztopi. Pustimo vreti kakšno minuto, da se rahlo zgosti, nato odstavimo z ognja in vmešamo orehe. Pustimo, da se obliv ohladi in zgosti. Prelijemo ga po kolaču in počakamo, da se strdi, šele nato kolač narežemo na rezine in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Čokoladne rezine z višnjami

Kakšne jagode in čokolada, za valentinovo vas bodo tokrat navdušile žametne višnje

Enostavno

Čebulno meso iz rimskega lonca

Spoznajte dobrote iz rimskega lonca.

Enostavno

Veganska čokoladna krema

Čokoladna krema brez živalskih sestavin? Tudi to je eden od klasičnih veganskih receptov, ki ne sme manjkati v vaši zbirki.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.