Kaj boste skuhali danes?
Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom
Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.
Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom
Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 200 g moke
- 1 žlička cimeta
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki razžvrkljani jajci
- 3 žlice tekočega medu
- 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
- 100 g datljev brez koščic
- 50 g sesekljanih orehov
- maslo za model
obliv
- 2 žlici medu
- 25 g masla
- 50 g orehovih polovic
Popolna kvinoja v 15 minutah: triki, ki jih morate poznati
Kvinoja je hitro pripravljena, hranljiva in vsestranska. Spoznajte preprost postopek kuhanja ter trike, ki poskrbijo, da bo vedno rahla in okusna.
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 200 g moke
- 1 žlička cimeta
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki razžvrkljani jajci
- 3 žlice tekočega medu
- 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
- 100 g datljev brez koščic
- 50 g sesekljanih orehov
- maslo za model
obliv
- 2 žlici medu
- 25 g masla
- 50 g orehovih polovic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Manjši model za šarkelj (premera 18 cm) dobro premažemo z maslom; če uporabimo navaden okrogel model, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo moko, cimet, maslo, sladkor, jajca in med ter vse skupaj stepamo s kuhalnico ali električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in puhasto maso.
Banane zmečkamo, datlje pa nasekljamo. Vse to vmešamo v testo skupaj z orehi. Vlijemo v pripravljen model in poravnamo vrh. Pečemo 40 do 50 minut, da postane biskvit čvrst na otip. Kolač je pečen, če je palčka, ki jo zapičimo vanj, čista, ko jo izvlečemo; če uporabimo okrogel model, moramo morda peči 10 do 20 minut dlje. Ko se kolač speče, ga ohlajamo 15 minut v pekaču, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ohladimo.
Pripravimo še obliv. V manjšo ponev damo med in maslo ter zavremo. Mešamo tako dolgo, da se maslo raztopi. Pustimo vreti kakšno minuto, da se rahlo zgosti, nato odstavimo z ognja in vmešamo orehe. Pustimo, da se obliv ohladi in zgosti. Prelijemo ga po kolaču in počakamo, da se strdi, šele nato kolač narežemo na rezine in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kruhov narastek z marmelado in jajčno kremo
Losos s solato iz mladega krompirja, koruze in paradižnika
Hitra jagodna torta z bezgovim sirupom
Poglejte kakšna lepotica - kot nalašč za poletna praznovanja