Kaj boste skuhali danes?
Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom
Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.
Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom
Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 200 g moke
- 1 žlička cimeta
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki razžvrkljani jajci
- 3 žlice tekočega medu
- 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
- 100 g datljev brez koščic
- 50 g sesekljanih orehov
- maslo za model
obliv
- 2 žlici medu
- 25 g masla
- 50 g orehovih polovic
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 200 g moke
- 1 žlička cimeta
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki razžvrkljani jajci
- 3 žlice tekočega medu
- 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
- 100 g datljev brez koščic
- 50 g sesekljanih orehov
- maslo za model
obliv
- 2 žlici medu
- 25 g masla
- 50 g orehovih polovic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Manjši model za šarkelj (premera 18 cm) dobro premažemo z maslom; če uporabimo navaden okrogel model, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo moko, cimet, maslo, sladkor, jajca in med ter vse skupaj stepamo s kuhalnico ali električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in puhasto maso.
Banane zmečkamo, datlje pa nasekljamo. Vse to vmešamo v testo skupaj z orehi. Vlijemo v pripravljen model in poravnamo vrh. Pečemo 40 do 50 minut, da postane biskvit čvrst na otip. Kolač je pečen, če je palčka, ki jo zapičimo vanj, čista, ko jo izvlečemo; če uporabimo okrogel model, moramo morda peči 10 do 20 minut dlje. Ko se kolač speče, ga ohlajamo 15 minut v pekaču, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ohladimo.
Pripravimo še obliv. V manjšo ponev damo med in maslo ter zavremo. Mešamo tako dolgo, da se maslo raztopi. Pustimo vreti kakšno minuto, da se rahlo zgosti, nato odstavimo z ognja in vmešamo orehe. Pustimo, da se obliv ohladi in zgosti. Prelijemo ga po kolaču in počakamo, da se strdi, šele nato kolač narežemo na rezine in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Somov file s šparglji, kaprami in olivami
Medeni kipnik
Kipnik ali narastek izvira iz angleške kulinarične tradicije, a ga bomo tudi pri nas z veseljem posvojili