Kaj boste skuhali danes?
Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom
Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.
Bananin kolač z datlji, orehi in medenim oblivom
Ko boste poskusili ta šarkelj, bodo datlji postali del obvezne opreme za peko slaščic.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 200 g moke
- 1 žlička cimeta
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki razžvrkljani jajci
- 3 žlice tekočega medu
- 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
- 100 g datljev brez koščic
- 50 g sesekljanih orehov
- maslo za model
obliv
- 2 žlici medu
- 25 g masla
- 50 g orehovih polovic
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 170 g zmehčanega masla
- 200 g moke
- 1 žlička cimeta
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki razžvrkljani jajci
- 3 žlice tekočega medu
- 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
- 100 g datljev brez koščic
- 50 g sesekljanih orehov
- maslo za model
obliv
- 2 žlici medu
- 25 g masla
- 50 g orehovih polovic
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Manjši model za šarkelj (premera 18 cm) dobro premažemo z maslom; če uporabimo navaden okrogel model, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo moko, cimet, maslo, sladkor, jajca in med ter vse skupaj stepamo s kuhalnico ali električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in puhasto maso.
Banane zmečkamo, datlje pa nasekljamo. Vse to vmešamo v testo skupaj z orehi. Vlijemo v pripravljen model in poravnamo vrh. Pečemo 40 do 50 minut, da postane biskvit čvrst na otip. Kolač je pečen, če je palčka, ki jo zapičimo vanj, čista, ko jo izvlečemo; če uporabimo okrogel model, moramo morda peči 10 do 20 minut dlje. Ko se kolač speče, ga ohlajamo 15 minut v pekaču, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ohladimo.
Pripravimo še obliv. V manjšo ponev damo med in maslo ter zavremo. Mešamo tako dolgo, da se maslo raztopi. Pustimo vreti kakšno minuto, da se rahlo zgosti, nato odstavimo z ognja in vmešamo orehe. Pustimo, da se obliv ohladi in zgosti. Prelijemo ga po kolaču in počakamo, da se strdi, šele nato kolač narežemo na rezine in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen brancin z zelenjavo
Fino kosilo brez naprezanja: brancina na enem pekaču združimo s krompirjem, papriko in olivami.
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano