Kaj boste skuhali danes?
Preprost jabolčni zavitek z datlji
Nedeljska sladica
Preprost jabolčni zavitek z datlji
Nedeljska sladica
Sestavine
- 1 žlica moke
- 350 g listnatega testa
- 2 jabolki
- 8 datljev brez koščic
- 25 g sladkorja
- ½ žličke cimeta
- 1 žlica limonovega soka
- sol
- moka za delovno površino
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
- sladkorni preliv ali vaniljeva omaka (po želji)
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
- 1 žlica moke
- 350 g listnatega testa
- 2 jabolki
- 8 datljev brez koščic
- 25 g sladkorja
- ½ žličke cimeta
- 1 žlica limonovega soka
- sol
- moka za delovno površino
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
- sladkorni preliv ali vaniljeva omaka (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač postavimo v pečico. Delovno površino rahlo pomokamo in listnato testo razvaljamo v pravokotnik, velik 25 x 30 cm. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na drobne kocke. Drobno nasekljamo tudi datlje in jih zmešamo z jabolki, žlico moke, sladkorjem, cimetom, limonovim sokom in ščepcem soli.
Z nadevom premažemo polovico testa tako, da pustimo 1 cm roba testa praznega. Robove premažemo z jajcem, nato pa prazno polovico testa preganemo čez nadevano. Robove dobro stisnemo. Po vrhu nekajkrat plitvo zarežemo z nožem in premažemo s preostalim jajcem.
Zavitek damo za 10 minut v zamrzovalnik, da se malo učvrsti, nato ga previdno položimo na vroč pekač in pečemo 20 minut. Pečenega po želji prelijemo s sladkornim prelivom in postrežemo s sladoledom ali vaniljevo omako.
Nasvet
Datlje lahko zamenjano s sušenimi brusnicami, limonov sok pa s pomarančnim in lupino polovice limone.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čemaževa juha
Rabarbarina pita z jajčno kremo in španskimi vetrci
Sezona rabarbare švigne mimo, kot bi mignil!
Pečen piščanec z rožmarinom in limono
Kostanjeva juha z ingverjem in rozinami
Kuhan kostanj, ingver in rozine za malce manj klasičen uvod v jesensko kosilo