Kaj boste skuhali danes?
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!
Sestavine
- 450 g razkoščičenih sliv
- ½ žličke mešanice začimb za jabolčni zavitek
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 230 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 140 g moke
- 50 g nasekljanih orehov
- 3 žlice medu
- sol
- maslo za model
Podpora imunskemu sistemu in dvig energije - na žlico
Na siv jesenski dan naše telo in duša zahrepenita po krožniku domače juhice. Bistra ingverjeva juha s piščančjimi cmočki pa je tudi odlična podpora za zdravje.
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Sestavine
- 450 g razkoščičenih sliv
- ½ žličke mešanice začimb za jabolčni zavitek
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 230 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 140 g moke
- 50 g nasekljanih orehov
- 3 žlice medu
- sol
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Slive grobo narežemo. Damo jih v skledo, potresemo z začimbami, 50 g sladkorja, ščepcem soli in vse skupaj premešamo. Pustimo, da slive izpustijo sok in se navzamejo dišav.
V ponvi nežno stopimo maslo. V večji skledi zmešamo kosmiče, moko, orehe in preostali sladkor, da nastane mešanica brez grudic. Dodamo stopljeno maslo in med ter vse skupaj premešamo, da dobimo homogeno maso.
Model velikosti 20 × 20 cm namastimo z maslom. Vanj stresemo polovico mešanice iz kosmičev, malo potlačimo, da dobimo enakomerno površino, nato pa dodamo še namočene slive. Tudi te enakomerno porazdelimo in jih pokrijemo s preostalo kosmičevo mešanico. Pečemo 45 do 50 minut, da postane pecivo zlato rjave barve in dobi hrustljav rob. Pecivo popolnoma ohladimo, nato pa narežemo na kocke. V nepredušni posodi jih lahko shranimo do 2 dneva ali pa jih za en mesec zamrznemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.
Ribezovi krofki
Rezanci udon z rakci
Hitro pripravljeni rezanci z rakci bodo odlični za malico, kosilo ali večerjo