Kaj boste skuhali danes?
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!
Sestavine
- 450 g razkoščičenih sliv
- ½ žličke mešanice začimb za jabolčni zavitek
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 230 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 140 g moke
- 50 g nasekljanih orehov
- 3 žlice medu
- sol
- maslo za model
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 450 g razkoščičenih sliv
- ½ žličke mešanice začimb za jabolčni zavitek
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 230 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 140 g moke
- 50 g nasekljanih orehov
- 3 žlice medu
- sol
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Slive grobo narežemo. Damo jih v skledo, potresemo z začimbami, 50 g sladkorja, ščepcem soli in vse skupaj premešamo. Pustimo, da slive izpustijo sok in se navzamejo dišav.
V ponvi nežno stopimo maslo. V večji skledi zmešamo kosmiče, moko, orehe in preostali sladkor, da nastane mešanica brez grudic. Dodamo stopljeno maslo in med ter vse skupaj premešamo, da dobimo homogeno maso.
Model velikosti 20 × 20 cm namastimo z maslom. Vanj stresemo polovico mešanice iz kosmičev, malo potlačimo, da dobimo enakomerno površino, nato pa dodamo še namočene slive. Tudi te enakomerno porazdelimo in jih pokrijemo s preostalo kosmičevo mešanico. Pečemo 45 do 50 minut, da postane pecivo zlato rjave barve in dobi hrustljav rob. Pecivo popolnoma ohladimo, nato pa narežemo na kocke. V nepredušni posodi jih lahko shranimo do 2 dneva ali pa jih za en mesec zamrznemo.