
Kaj boste skuhali danes?
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!
Kocke iz ovsenih kosmičev s slivami in orehi
Za posladek, zajtrk ali malico – navdušijo tudi otroke!

Sestavine
- 450 g razkoščičenih sliv
- ½ žličke mešanice začimb za jabolčni zavitek
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 230 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 140 g moke
- 50 g nasekljanih orehov
- 3 žlice medu
- sol
- maslo za model

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 450 g razkoščičenih sliv
- ½ žličke mešanice začimb za jabolčni zavitek
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
- 230 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 140 g moke
- 50 g nasekljanih orehov
- 3 žlice medu
- sol
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Slive grobo narežemo. Damo jih v skledo, potresemo z začimbami, 50 g sladkorja, ščepcem soli in vse skupaj premešamo. Pustimo, da slive izpustijo sok in se navzamejo dišav.
V ponvi nežno stopimo maslo. V večji skledi zmešamo kosmiče, moko, orehe in preostali sladkor, da nastane mešanica brez grudic. Dodamo stopljeno maslo in med ter vse skupaj premešamo, da dobimo homogeno maso.
Model velikosti 20 × 20 cm namastimo z maslom. Vanj stresemo polovico mešanice iz kosmičev, malo potlačimo, da dobimo enakomerno površino, nato pa dodamo še namočene slive. Tudi te enakomerno porazdelimo in jih pokrijemo s preostalo kosmičevo mešanico. Pečemo 45 do 50 minut, da postane pecivo zlato rjave barve in dobi hrustljav rob. Pecivo popolnoma ohladimo, nato pa narežemo na kocke. V nepredušni posodi jih lahko shranimo do 2 dneva ali pa jih za en mesec zamrznemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Sladek čilijev džem
Čilijev džem lahko dodate k omakam, postrežete s siri ali pa ga uporabite kot pomako za k čipsu.