© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Nenadna ohladitev: svetovni dan sladoleda je tukaj!


Barbara Slivnik
20. 7. 2025, 15.50
Posodobljeno
21. 07. 2025 · 10:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujemo svetovni dan sladoleda. Edino sprejemljivo je, da si prvo kepico privoščimo za zajtrk, drugi dve za malico in tako dalje.

Lešnikov sladoled
Dober tek
Lešnikov sladoled je klasična izbira

Svetovni dan sladoleda je leta 1984 uradno razglasil ameriški predsednik Ronald Reagan, kar gotovo spada med njegove večje (kulinarične) dosežke. Kako ga boste praznovali vi?

najboljši čokoladni sladoled
Dober tek
Sladoled, pripravljen doma, ima poseben čar

Sladoled za vsak okus doma in po svetu

Gotovo ima vsak od nas svojo najljubšo banjico in sladoledarja, a na svetovni dan sladoleda si lahko privoščimo tudi domačega, pripravljenega z aparatom ali brez.

sladoled
Dober tek
Sladoled na paličici je odlična osvežitev

Klasični domači sladoledi, postreženi v skledici ali kornetu, sladoled na paličici (ste vedeli, da je bolj razširjena sopomenka, ki se začne na črko L zaščitena blagovna znamka?), sorbet, šerbet, zmrzlina, froyo, semifreddo, sladoledna kupa ali torta, frappe in drugi sladoledni napitki, granita ... izbira ledenih poslastic se zdi neskončna. Sama sreča!

Klasični sladoled lahko pripravimo le iz mleka, smetane in sladkorja. Smetano lahko zamenjamo za kateri drug polnomastni mlečni izdelek, kot je kremni sir ali celo kajmak, ali pa za odlično kremasto strukturo poskrbimo z dodajanjem rumenjakov. Številni klasični recepti za sladoled temeljijo na predhodni pripravi angleške kreme, pri čemer jajca tudi ustrezno toplotno obdelamo, pri nekaterih drugih različicah pa rumenjake dodajamo neposredno v osnovo za sladoled. S počasnim mešanjem nato v sladoled vmešamo čim več zraka za lahkotnejšo teksturo.

Italijani, mojstri uživanja, za svoj slavni gelato raje uporabijo več mleka kot smetane (in nobenih jajc) in s hitrejšim mešanjem zagotovijo svilnato teksturo ter bolj intenziven okus.

Na drugem koncu sveta, v Indiji, že od nekdaj pripravljajo kulfi, tako da počasi segrevajo sladkano mleko, da sladkor karamelizira in mleko postane bolj gosto. Zamrznejo ga kar brez mešanja, še pred tem pa mu dodajo kardamom, žafran, rožno vodo, pistacije in druge dodatke.

Šerbet in sorbet sta ledena posladka, ki zaradi podobnih poimenovanj še vedno povzročata precejšnjo zmedo – šerbet pripravljamo iz sadnega pireja, ki smo mu dodali manjšo količino mleka, pinjenca ali smetane, medtem ko je sorbet pripravljen le iz sadja in sladkorja.

Brez mlečnih izdelkov je pripravljena tudi granita, italijanska poslastica iz sladkorja, vode in dodatkov – najpogosteje limonovega soka, kave, lubenice, jasmina, mete, pa tudi jagodičevja.

Potem je tu še kremasta turška dondurma pa japonski mochi z ledenim polnilom, ameriška jogurtova domislica froyo, italijanski mešanec med sladoledom in moussom semifreddo in še bi lahko naštevali.

Za tiste, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo mlečnim izdelkom (in drugim izdelkom živalskega izvora), je za pripravo sladoleda na voljo tudi lepa bera rastlinskih napitkov. Najbolje se obnesejo tisti bolj mastni, denimo kokosovo mleko ali napitek iz indijskih oreškov, odlično vegansko osnovo za sladoled pa lahko pripravimo tudi iz banan.

sladoledni napitek
Dober tek
Privoščite si sladoledni napitek

Med idejami boste zagotovo našli kakšnega, ki vam je pisan na jezik. Oh, ko bi le bil na vsak vroč poletni dan svetovni dan sladoleda!

Poletne sladoledne kupe s sadjem
Dober tek
Poletne sladoledne kupe s sadjem so izvrstna počitniška izbira


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.