Nenadna ohladitev: svetovni dan sladoleda je tukaj!
Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujemo svetovni dan sladoleda. Edino sprejemljivo je, da si prvo kepico privoščimo za zajtrk, drugi dve za malico in tako dalje.

Svetovni dan sladoleda je leta 1984 uradno razglasil ameriški predsednik Ronald Reagan, kar gotovo spada med njegove večje (kulinarične) dosežke. Kako ga boste praznovali vi?

Sladoled za vsak okus doma in po svetu
Gotovo ima vsak od nas svojo najljubšo banjico in sladoledarja, a na svetovni dan sladoleda si lahko privoščimo tudi domačega, pripravljenega z aparatom ali brez.

Klasični domači sladoledi, postreženi v skledici ali kornetu, sladoled na paličici (ste vedeli, da je bolj razširjena sopomenka, ki se začne na črko L zaščitena blagovna znamka?), sorbet, šerbet, zmrzlina, froyo, semifreddo, sladoledna kupa ali torta, frappe in drugi sladoledni napitki, granita ... izbira ledenih poslastic se zdi neskončna. Sama sreča!
Klasični sladoled lahko pripravimo le iz mleka, smetane in sladkorja. Smetano lahko zamenjamo za kateri drug polnomastni mlečni izdelek, kot je kremni sir ali celo kajmak, ali pa za odlično kremasto strukturo poskrbimo z dodajanjem rumenjakov. Številni klasični recepti za sladoled temeljijo na predhodni pripravi angleške kreme, pri čemer jajca tudi ustrezno toplotno obdelamo, pri nekaterih drugih različicah pa rumenjake dodajamo neposredno v osnovo za sladoled. S počasnim mešanjem nato v sladoled vmešamo čim več zraka za lahkotnejšo teksturo.
Z domačim vaniljevim sladoledom pač ne morete zgrešiti ...
Vaniljev sladoled
Italijani, mojstri uživanja, za svoj slavni gelato raje uporabijo več mleka kot smetane (in nobenih jajc) in s hitrejšim mešanjem zagotovijo svilnato teksturo ter bolj intenziven okus.
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom
Mlečni sladoled s čokolado
Na drugem koncu sveta, v Indiji, že od nekdaj pripravljajo kulfi, tako da počasi segrevajo sladkano mleko, da sladkor karamelizira in mleko postane bolj gosto. Zamrznejo ga kar brez mešanja, še pred tem pa mu dodajo kardamom, žafran, rožno vodo, pistacije in druge dodatke.
Šerbet in sorbet sta ledena posladka, ki zaradi podobnih poimenovanj še vedno povzročata precejšnjo zmedo – šerbet pripravljamo iz sadnega pireja, ki smo mu dodali manjšo količino mleka, pinjenca ali smetane, medtem ko je sorbet pripravljen le iz sadja in sladkorja.
Sočni poletni sorbet ob misli na katerega se nam bodo še dolgo cedile sline ...
Sorbet iz črnega ribeza in mete
Brez mlečnih izdelkov je pripravljena tudi granita, italijanska poslastica iz sladkorja, vode in dodatkov – najpogosteje limonovega soka, kave, lubenice, jasmina, mete, pa tudi jagodičevja.
Potem je tu še kremasta turška dondurma pa japonski mochi z ledenim polnilom, ameriška jogurtova domislica froyo, italijanski mešanec med sladoledom in moussom semifreddo in še bi lahko naštevali.
Za tiste, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov izogibajo mlečnim izdelkom (in drugim izdelkom živalskega izvora), je za pripravo sladoleda na voljo tudi lepa bera rastlinskih napitkov. Najbolje se obnesejo tisti bolj mastni, denimo kokosovo mleko ali napitek iz indijskih oreškov, odlično vegansko osnovo za sladoled pa lahko pripravimo tudi iz banan.
Veganski sladoled iz banane po angleško poimenujemo 'nice cream'
Bananin veganski sladoled

Med idejami boste zagotovo našli kakšnega, ki vam je pisan na jezik. Oh, ko bi le bil na vsak vroč poletni dan svetovni dan sladoleda!

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se