© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Bazilika drugače: 3 novi načini uporabe priljubljenega poletnega zelišča


Barbara Slivnik
19. 7. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Edino pravilno je, da vrh poletja zadiši po baziliki. Preverite naše predloge za rabo bazilike, kot je še ne poznate.

bazilika
Pixabay
Bazilika se poleti bohoti na vrtovih in okenskih policah

Žametno zeleno lepotico, ki se bohoti v kotu vrta ali na okenski polici, in jo najpogosteje povezujemo s paradižnikom, mocarelo in pestom. A to še zdaleč ni vse, kar zmore.

Tokrat bomo raziskali nekoliko manj klasične, a izjemno zanimive načine uporabe tega vsestranskega zelišča. Od sladic do osvežujočih koktajlov – pustite baziliki, da zasije v novi luči ter spet in spet navduši.

Veliko več kot spremljevalka paradižnika

Navadna bazilika (Ocimum basilicum) je močno aromatična enoletna rastlina, ki nas v poletnih mesecih razveseljuje z značilnim vonjem in sladkastim svežim okusom. Nepogrešljiva poletna sestavina lahko ugodno vpliva tudi na zdravje, zato je že stoletja izredno cenjena v številnih kulinarikah sveta. Seveda pa se v kulinariki na pestre načine uporablja tudi druge sorte bazilike.

Seveda baziliko vedno znova z veseljem uporabimo pri pripravi paradižnikove solate, pesta ali slavne italijanske parmigiane, a kako se obrniti, kadar si bi želeli napraviti kakšen drzen korak dlje?

Hit poletja: sladice z baziliko

Svežina in nežna pikantnost bazilike se izvrstno ujameta s sadjem, še posebej z jagodami, breskvami, malinami in limono. Odlično se obnese v sladicah, kot so sladoledi, panakote, zavitki in pite, lahko pa pripravimo bazilikin sirup, ki ga uporabimo kot preliv za palačinke, sadne kupe in solate.

Bazilikin sirup pripravimo tako, da v manjši ponvi segrejemo enake količine vode, sladkorja in bazilikinih listov. Sestavine počasi segrevamo do vretja in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Po kakšni minuti kuhanja ponev umaknemo s štedilnika in pustimo, da sirup počiva 30 minut. Preden ga uporabimo ali shranimo, sirup precedimo.

koktajl bazilika.jpg
Pexels
Različne vrste bazilike zažarijo tudi v koktajlih

Bazilika se odlično znajde tudi v kozarcu

Bazilikin sirup bo povzdignil klasično margarito ali džin tonik, dodate pa ga lahko tudi najljubšim zmešančkom (smoothiejem). Posebej dobro se ujame z limono in limeto, jagodami, kumarami, ananasom in ingverjem. V vročih dneh si lahko zmešate tudi posebno limonado z baziliko, mineralno vodo in žličko medu.

Sol in sladkor in bazilika

Liste bazilike lahko tudi posušimo in zmešamo s soljo ali sladkorjem. Tako dobimo dve odlični začimbni mešanici, ki ju lahko uporabimo na tisoč in en način. Bazilikina sol bo poskrbela za slasten pečen krompirček in še bolj pestro pokovko, bazilikin sladkor pa bo prijetno zadišal na biskvitih, piškotih in sveže narezanem ananasu.

Prepustite se aromam in pustite, da vas bazilika preseneti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.