Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
pire
- 500 g malin
šodo
- 6 velikih rumenjakov
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
meringa
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 velika beljaka
zmrzlina
- 3 dl sladke smetane
- 300 g pistacij
- 100 g malin
- olje za model
- maline, ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
pire
- 500 g malin
šodo
- 6 velikih rumenjakov
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
meringa
- 125 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 velika beljaka
zmrzlina
- 3 dl sladke smetane
- 300 g pistacij
- 100 g malin
- olje za model
- maline, ko postrežemo
Postopek
Model za 900-gramsko štruco namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Za malinov pire maline zmeljemo v multipraktiku in nato pretisnemo skozi fino sito v kozico. Pire na nizki temperaturi nežno reduciramo 30 minut, medtem občasno premešamo, da dobi intenzivnejšo barvo in ga ostane približno 2 dl. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Medtem ko se pire ohlaja, damo rumenjake in sladkor v stekleno skledo in stepamo nad kozico, v kateri nežno vre voda, kakih 10 minut, da dobimo svetlo, gosto maso, ki podvoji prostornino. Odstavimo.
Nato pripravimo meringo. V kozico damo sladkor in 2 žlici vode ter segrevamo, da sirup doseže 120 °C, kar preverimo s kuhinjskim termometrom. Medtem ko se sladkor segreva, z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti stepemo beljake. Ko sirup doseže 120 °C, ga počasi zlivamo v sneg in s povečano hitrostjo stepamo tako dolgo, da se sneg ohladi.
100 g pistacij sesekljamo, 200 g pa jih zmeljemo do teksture drobtin. V čisti skledi stepemo smetano, da nastanejo mehki vršički. Dodamo ji malinov pire in sesekljane pistacije, nato z lopatico ali metlico nežno vmešamo rumenjakovo maso. Potem na enak način previdno vmešamo polovico snega. Dodamo maline in preostali sneg, nežno zmešamo in nalijemo v pripravljeni model. Za čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Naslednji dan zmrzlino vzamemo iz modla. Po vseh straneh jo prekrijemo z zmletimi pistacijami, nato jo položimo na pladenj, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in vrnemo v zamrzovalnik. Ko želimo zmrzlino ponuditi, jo narežemo na rezine in postrežemo s svežimi malinami.