Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Idrija je eden tistih krajev, ki nas že ob prvem obisku povsem očarajo. Na stičišču alpskega in dinarskega sveta skriva naravne bisere, dragoceno kulturno dediščino in edinstveno kulinarično tradicijo, zaradi katere se bomo tja želeli vedno znova vračati. Celotno območje občine je del UNESCO globalnega geoparka Idrija, ki povezuje lokalno skupnost, naravne lepote in tradicijo v pestro mrežo doživetij, izobraževalnih poti in izletniških priložnosti.
Veličastni razgledi, bujni gozdovi, globoke grape in znameniti Idrijski prelom ustvarjajo kuliso za številne sprehode, kolesarske izlete in avanture – od raziskovanja dinozavrovih stopinj do kopanja na Lajštu. Urejeni tematski parki, aplikacija TeachOut za vodenje po geoparku, adrenalinski bike park in tekaški dogodek Hg Ultra trail privabljajo vse generacije aktivnih obiskovalcev.
Ko temu dodamo še nepozabne okuse lokalnih jedi, od slavnih žlikrofov do smukavca,dobimo destinacijo, ki v vsakem letnem času ponuja kaj novega. Idrija je pravi kraj za vse, ki radi združijo doživetja v naravi, zgodbe iz preteklosti in avtentične okuse.

Idrijski žlikrofi, več kot samo testenina
Ko govorimo o kulinariki Idrije, se seveda najprej spomnimo na idrijske žlikrofe – majhne testenine v obliki klobukov, polnjene s krompirjevim nadevom in značilno začinjene. Ti so danes zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost in ponos celotne regije. V preteklosti so jih gospodinje pripravljale za številčne družine, celo po več sto naenkrat, danes pa jih najdemo tudi v vrhunskih restavracijah.
Tradicionalno se žlikrofi postrežejo z bakalco, omako iz jagnjetine ali divjačine, ki dopolni njihov blag okus. Če ste ljubitelj idrijskih žlikrofov tudi sami, se lahko 23. avgusta 2025 udeležite festivala idrijskih žlikrofov, kjer se bo letos predstavilo več kot 30 ponudnikov!
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.
»Suha župa« z žlikrofi

Okus po domačem: smukavc, zeljševka in ocvirkovca
Žlikrofi še zdaleč niso edina specialiteta, ki jo lahko pokusimo ob obisku Idrije. Ob hladnejših dneh Idrijčane prijetno pogreje smukavc, gosta zelenjavna juha iz listnate zelenjave, krompirja, česna in ocvirkov. Smukavc se običajno postreže z zeljševko ali ocvirkovco, še dvema dobrotama, ki ju je vredno bolje spoznati.
Zeljševko, tudi želševko ali zilšeuko, pomladno-poletno potico z drobnjakom, pripravljajo slano ali sladko, dodajajo ji druga zelišča, na primer mlado čebulo, meto, pehtran ali rman, nekateri tudi rozine. Idrijske gospodinje jo zavijejo v obliko potice, zavitka ali kot posebne polžke, imenovane habance.
Priprava ocvirkovce, tradicionalne potice z ocvirki, izvira iz rudarske tradicije, saj so rudarji ob dokaj pogostih zastrupitvah z živim srebrom prejemali mast, ki naj bi nase vezala živo srebro. To so nosili domov ženam, da so jo uporabile v kuhinji. Ocvirkovca se je na mizah vedno znašla ob pustu, do nedavnega pa so jih ob valentinovem vsako leto delili upokojencem.

Sladki prfarski štruklji in šilce geruša
V Spodnji Idriji so doma prfarski štruklji, sladki štruklji z orehovim in rozinovim nadevom, ki jih tradicionalno pripravljajo ob cerkvenem prazniku velikega šmarna. Da pa jedi ne bi obležale v želodcu, si Idrijčani radi privoščijo še geruš.
Geruš je grenka pijača, ki je knape razvedrila in jim olajšala številne zdravstvene tegobe. Pelinov čaj je kot odlično dezinfekcijsko sredstvo za ustno votlino knapom priporočal že dr. Joannes Antonius Scopoli, prvi šolani zdravnik, ki ga je Marija Terezija poslala službovat v Idrijo, a knapi so seveda ta čaj 'začinili' po svoje in ga zamešali v grenčico.

Kulinarika z zgodbo: danes in jutri
Idrija vabi, da znova in znova izkusimo vse, kar ponuja, ter se naužijemo prečudovite narave, bogate kulturne dediščine, pestre zgodovine in odličnih jedi. Torej – kdaj gremo?
Za vas so na Svet24 izbrali tudi nekaj idej za izlete, med katerimi je seveda tudi Idrija.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se