
Mlečni sladoled s čokolado
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom
Mlečni sladoled s čokolado
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom

Sestavine
- 2 dl sladke smetane
- 1,6 dl kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici čokoladnega namaza

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 2 dl sladke smetane
- 1,6 dl kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici čokoladnega namaza
Postopek
Kondenziranemu mleku dodamo žličko vaniljeve arome. V večji skledi stepemo smetano, da se na vrhu začnejo delati mehki vršički.
V smetano vmešamo kondenzirano mleko z vaniljo in mešanico še malo stepemo, da postane homogena.
Maso prelijemo v posodo za zamrzovanje in primešamo dve žlici čokoladnega namaza. Po želji ga lahko vmešamo manj natančno, da v zmesi ostanejo čokoladne grudice. Posodo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur. Preden sladoled postrežemo, naj bo na sobni temperaturi približno 5 minut.
Kondenzirano in evaporirano mleko
Kondenzirano mleko je mlečni napitek z manjšo vsebnostjo vode in dodanim sladkorjem. Evaporirano mleko pa je mlečni napitek brez dodanega sladkorja, ki smo mu vzeli več kot polovico vsebnosti vode. Oba napitka lahko pripravimo doma. Za pripravo kondenziranega mleka potrebujemo 450 ml čim bolj mastnega mleka in 140 g sladkorja. Mešanico na nizkem ognju mešamo, dokler se sladkor ne stopi, za tem pa s kuhanjem brez mešanja zmes segrejemo do vrelišča. Nato še znižamo ogenj in kuhamo še eno uro. Evaporirano mleko se pripravi na podoben način, le brez sladkorja. Pripravimo ga lahko tudi z uporabo mleka v prahu, ki mu dodamo 60 % vode manj, kot je navedeno v navodilih.