Kaj boste skuhali danes?
Mlečni sladoled s čokolado
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom
Mlečni sladoled s čokolado
Večna klasika, ki lepo pospremi poležavanje pred televizijskim zaslonom
Sestavine
- 2 dl sladke smetane
- 1,6 dl kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici čokoladnega namaza
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 2 dl sladke smetane
- 1,6 dl kondenziranega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici čokoladnega namaza
Postopek
Kondenziranemu mleku dodamo žličko vaniljeve arome. V večji skledi stepemo smetano, da se na vrhu začnejo delati mehki vršički.
V smetano vmešamo kondenzirano mleko z vaniljo in mešanico še malo stepemo, da postane homogena.
Maso prelijemo v posodo za zamrzovanje in primešamo dve žlici čokoladnega namaza. Po želji ga lahko vmešamo manj natančno, da v zmesi ostanejo čokoladne grudice. Posodo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur. Preden sladoled postrežemo, naj bo na sobni temperaturi približno 5 minut.
Kondenzirano in evaporirano mleko
Kondenzirano mleko je mlečni napitek z manjšo vsebnostjo vode in dodanim sladkorjem. Evaporirano mleko pa je mlečni napitek brez dodanega sladkorja, ki smo mu vzeli več kot polovico vsebnosti vode. Oba napitka lahko pripravimo doma. Za pripravo kondenziranega mleka potrebujemo 450 ml čim bolj mastnega mleka in 140 g sladkorja. Mešanico na nizkem ognju mešamo, dokler se sladkor ne stopi, za tem pa s kuhanjem brez mešanja zmes segrejemo do vrelišča. Nato še znižamo ogenj in kuhamo še eno uro. Evaporirano mleko se pripravi na podoben način, le brez sladkorja. Pripravimo ga lahko tudi z uporabo mleka v prahu, ki mu dodamo 60 % vode manj, kot je navedeno v navodilih.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladne kocke s pistacijami
Biskvit iz čokolade in pistacij z bogatim čokoladnim premazom
Špinačna rižota s česnom in praženimi mandlji
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.