© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kremšnitina sestrična? Spoznajte mille-feuille ali tisočlistno rezino


Barbara Slivnik
21. 7. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

So Francozi nesporni prvaki v slaščičarstvu? Ko se mille-feuille ali tisočlistna rezina v ustih zdrobi v tisoče maslenih konfetov, se nam že zdi tako.

mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Mille-feuille je francoska klasika iz listnatega testa

Tisočlistna rezina ali mille-feuille je prefinjena sladica iz treh slojev hrustljavega listnatega testa ter dveh plasti slaščičarske kreme. Sladico pogosto dopolni sezonsko sadje, značilna glazura s črno-belim vzorcem ali posip iz sladkorja v prahu.

mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Počasi in previdno

Ime mille-feuille pomeni tisoč listov, od tod izvira tudi slovensko poimenovanje, in se nanaša na plasti, ki nastanejo v postopku priprave listnatega testa. Sladica je bila prvič omenjena v 17. stoletju v kuharski knjigi Le Cuisinier françois (1651), ki jo je napisal François Pierre de La Varenne, nekoliko kasneje pa jo je izpopolnil znameniti kuharski mojster Marie-Antoine Carême.

Priprava ni enostavna, a rezultat je vreden truda

Osnova tisočlistne rezine je listnato testo – dandanes povečini kupljeno, seveda pa si lahko za poseben izziv izberemo tudi domačo pripravo:

Če nam primanjkuje časa za pripravo klasičnega listnatega testa, pa bi se vendarle želeli izogniti kupljeni različici, pa lahko sledimo korakom, ki jih je za nas pripravil britanski televizijski chef James Martin.

  • V večji skledi zmešamo moko, sol in maslo, nato pa dodamo limonov sok in vodo. Testo najprej zgnetemo z mešalnikom, nato pa še z rokami.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Za to listnato testo vse sestavine zmešamo v eni skledi
  • Testo na rahlo pomokani površini oblikujemo v pravokotnik, nato pa zavijemo v kuhinjsko folijo in damo počivati v hladilnik za 30 minut.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Poenostavljena različica listnatega testa
  • Na pomokani površini razvaljamo testo v pravokotnik, ki je dolg trikrat toliko, kot je širok. Robovi naj bodo čim bolj ravni.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Postopek večkrat ponovimo
  • Spodnjo tretjino testa privzdignemo in prepognemo čez srednjo tretjino. S čopičem odstranimo odvečno moko.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Testo razdelimo na tretjine
  • Nato prepognemo še zgornjo tretjino, da dobimo poravnan pravokotnik s tremi plastmi. Znova odstranimo odvečno moko, testo zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 15 minut
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Testo je treba previdno prepogibati
  • Testo obrnemo za 90 stopinj, kot da bi pred seboj imeli knjigo. Večkrat ponovimo korake od 3 do 5. Ko zaključimo s pregibanjem, testo hladimo še 30 minut.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Pazimo, da je testo enakomerno razvaljano
  • Pred peko testo razvaljamo kvadrat in po potrebi z nožem poravnamo robove.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Francosko slaščičarstvo temelji na preciznosti
  • Testo razrežemo v tri trakove in razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pustimo, da počiva 30 minut.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Rezine morajo biti povsem enake
  • Testo prekrijemo s papirjem za peko in obtežimo z drugim pekačem.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Testo je treba pred peko obtežiti
  • Pečeno testo pustimo, da se malce ohladi, nato pa narežemo na manjše pravokotnike.
mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Pečeno testo se rado drobi

Slaščičarska krema in sladke alternative

Za tradicionalno različico mille-feuille uporabimo slaščičarsko kremo, sicer pa jo lahko nadomestimo s stepeno smetano, maskarponejem, celo čokoladnim ganašem ali limonovo kremo.

Slaščičarska krema ali crème pâtissière je ena od osnovnih krem francoske slaščičarske tradicije, brez katerih pri pripravi kremnih slaščic ne gre. Pripravimo jo tako, da jajčnim rumenjakom dodamo mleko (tudi smetano), sladkor, škrob in maslo. S slaščičarsko kremo polnimo tudi princeske, profiterole, eklerje, krofe, pasteis de nata in druge slaščice. Uporabljamo jo kot nadev za pite ali čolničke s sadjem, z njo bogatimo kupe, najbolj znana pa nam je verjetno slaščičarska krema v kremšnitah. Slaščičarska krema je tudi odlično izhodišče za pripravo drugih krem, pen in pudingov. Svoj recept nam je zaupal Bine Volčič.

Ne le tisoč lističev, tudi tisoč različic tisočlistne rezine

Recept za tisočlistno rezino se je skozi zgodovino (kot vsi najboljši recepti na svetu) večkrat spremenil in prilagodil – med drugim ga lahko pripravimo tudi v slani različici s sirom, špinačo, dimljenim lososom, celo jetrci … Še bolj zanimivo pa je, da se je v prilagojenih različicah recept razširil po svetu in v številnih državah prevzel ime, nekako povezano z Napoleonom (čeprav direktne povezave med ekscentričnim vladarjem in tisočlistno rezino do danes še niso našli).

mille-feuille, tisoclistna-rezina
Dober tek
Izkoristimo sezonsko sadje

V Argentini, denimo, tisočlistno rezino pripravljajo z dulce de leche in meringo, na Novi Zelandiji pa ji dodajo pasijonko. Italijani pripravljajo mille foglie malo drugače – včasih dodajo še plast biskvita, skoraj vedno pa jo pospremijo z jagodami. Tudi naša slavna kremšnita je po mnenju nekaterih variacija na temo tisočlistne rezine, pa čeprav ima drugačno polnilo in ji manjka srednja plast testa.

Tisočlistna rezina gotovo ni sladica za vsak dan. A ob posebni priložnosti bo zasijala kot zvezda omizja in navdušila zbrane goste.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.