© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

To je tisti pravi recept za zmago v Wimbeldonu


Barbara Slivnik
20. 7. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Iga Swiatek, poljska teniška zvezdnica, ki je nedavno slavila na prestižnem turnirju v Wimbeldonu, zasluge za zmago pripisuje testeninam z jagodami.

testenine z jagodami.jpg
Profimedia
Testenine z jagodami so tradicionalna poljska poslastica

Testenine z jagodami, ki so ena najljubših jedi tenisačice Ige Swiatek niso kakšna modna muha ali nov trend z družbenih omrežij, o ne, znamenito jed 'makaron z truskawkami' Poljaki v poletnih mesecih pripravljajo že od nekdaj.

Zmagovalka teniškega turnirja v Wimbeldonu Iga Swiatek je pred dnevi z začudenimi novinarji delila informacijo, da so njena najljubša jed testenine z jagodami. Italijani ob tem verjetno v nejeveri zmajujejo z glavami, kot vselej, kadar nekdo prenovi celoten koncept testenin, Poljaki pa se gotovo veselijo mednarodnega teniškega in kulinaričnega preboja. Jed, ki jo tam babice med počitnicami pripravljajo vnukom menda kar z zaprtimi očmi, je končno zaslovela.

jagode.jpg
Unsplash
Naslednjič, ko boste nabrali jagode, lahko z njimi pripravite testenine

Testenine z jagodami – kako to mislite

Testenine z jagodami pripravimo tako, da kuhane testenine pošteno prelijemo s sladko omako iz svežih jagod, sladkorja in kisle smetane. Če smo posebej drzni, jim lahko dodamo še kanček vanilje ali cimeta – zakaj pa ne, vsa pravila smo očitno že davno vrgli skozi okno.

Privoščimo si torej testenine za prvake (in sladkosnede). Za 2 osebi bomo potrebovali:

  • 200 g testenin
  • 600 g svežih jagod
  • 3 žlice sladkorja
  • 180 ml kisle smetane ali crème fraîche
  • 1 žličko vaniljevega sladkorja
  • ščepec cimeta

Testenine skuhamo al dente. Jagode narežemo in zmešamo s sladkorjem, smetano in vaniljo. Jagodno omako prelijemo čez vroče testenine, pred postrežbo pa jed posipamo še z malce cimeta in sladkorja v prahu.

jagode s smetano.jpg
Pexels
Jagode s smetano v Wimbeldonu strežejo že od nekdaj

Znamenite Wimbeldonske jagode s smetano

Zloglasne testenine pa niso edina jagodna poslastica z Wimbeldona. Na turnirju že od 19. stoletja strežejo jagode s smetano, na prizorišču pa naj bi jih gledalci pojedli tudi do 28.000 kilogramov. Jagode, pridelane na izbranih britanskih kmetijah, navdušujejo igralce, obiskovalce in celo člane kraljeve družine. Klasična sezonska kombinacija, ki simbolizira eleganco, poletje in športnega duha, pa je letos, podobno kot testenine z jagodami, vznemirila zbrano množico. Prvič po 15 letih so namreč dvignili ceno posladka, in to za neverjetnih 20 penijev. Jagode s smetano so letos v Wimbeldonu ponujali za (za številne Britance neverjetnih) 2,70 funtov, to je nekaj več kot 3 evre. Šokantno!

Če si nikoli niste predstavljali, da boste z zanimanjem prebirali članek o jagodah in Wimbeldonu – evo vas! Vse je enkrat prvič, tudi pokušina testenin z jagodami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.