Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Burrata je kremasta sirna specialiteta, ki izvira iz sončne Apulije. Ime izhaja iz italijanske besede burro, kar pomeni maslo, in prav takšna je njena tekstura – kremasta, svilnata, kot iz sanj.
Burrata je narejena iz polnomastnega kravjega ali bivoličjega mleka, ki mu dodajo smetano. Navzven je videti kot klasična mocarela, znoraj pa skriva mehko, skoraj tekočo sredico z razkošnim okusom.

Burrato lahko (teoretično) pripravimo tudi sami
Tradicionalen postopek priprave burrate vključuje le tri sestavine – mleko, sirilo in smetano. Segretemu svežemu ali pasteriziranemu mleku je treba dodati sirilo, da se začne gostiti in nastanejo drobci mocarele. Te nato potopimo v vročo sirotko ali rahlo osoljeno vodo, nato pa z gnetenjem in vlečenjem oblikujemo v vlaknasto strukturo. Iz tako pripravljene mocarele oblikujemo mošnjiček, ki ga napolnimo s svežo smetano in drobci mocarele. Zveni preprosto, a gnetenje, vlečenje in oblikovanje mošnjička bo zahtevalo kar precej vaje, preden se bomo lahko primerjali z italijanskimi mojstri.

Pet idej za prave poletne poslastice z burrato
Burrato je treba porabiti v najkrajšem možnem času, najboljša pa bo, če bomo pustili, da se nekoliko segreje – iz hladilnika jo vzamemo vsaj pol ure pred postrežbo. Lahko jo ponudimo kot samostojno predjed v spremstvu oljčnega olja, zrnc soli in hrustljavega (popečenega) kruhka ali pa si privoščimo katero od naslednjih kombinacij:
Paradižnikova solata z burrato – najboljši poletni par. Zrel paradižnik (z domačega vrta) bogato obložimo z burrato in mu dodamo še pester nabor zelišč z vrta. Za posebno presenečenje pa v tem receptu poskrbijo mladi bob (ali grah) in popraženi mandlji.
Solata caprese s popečeno melono – še eno poletno klasiko smo tokrat popestrili z žametnim okusom melone. Za dodatno aromo lahko melono popečemo na žaru, za piko na i pa bo poskrbel balzamični kis.
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom – burrata se odlično znajte tudi v hladni poletni juhi. Gaspačo iz kumare, paradižnika in vodne kreše navduši z barvo, teksturo in neverjetnim okusom.
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Artičoke z burrato po sicilijansko – nekoliko drznejša izbira, kot nalašč za večerje, s katerimi želite navdušiti zbrano družbo. Ne spreglejte naših napotkov za pripravo artičok.
Čudovito aromatične artičoke in kremasta burrata
Artičoke z burrato po sicilijansko
Burrata s pikantno granolo – še ena manj klasična kombinacija, s katero boste očarali tudi najbolj izbirčne jedce. Kremasta burrata naravnost zasije v družbi hrustljave granole, nežen okus pa se odlično ujame z drobci čilija.
Burrata, ta slastno kremasti italijanski sir, se dobro poda sladkim in slanim okusom
Burrata s pikantno granolo
Burrata je več kot le sir, je pravi praznik za čute. Privoščimo si jo lahko v sendviču, s testeninami ali na pici ali pa se prepustimo navdihu in ji poiščemo nov odličen duet – morda bučo ali celo jagode.
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.
Sendvič po italijansko
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
