© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike


Barbara Slivnik
18. 7. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

burrata.jpg
Pexels
Burrata je kraljica italijanskih sirov

Burrata je kremasta sirna specialiteta, ki izvira iz sončne Apulije. Ime izhaja iz italijanske besede burro, kar pomeni maslo, in prav takšna je njena tekstura – kremasta, svilnata, kot iz sanj.

Burrata je narejena iz polnomastnega kravjega ali bivoličjega mleka, ki mu dodajo smetano. Navzven je videti kot klasična mocarela, znoraj pa skriva mehko, skoraj tekočo sredico z razkošnim okusom.

burrata2.jpg
Unsplash
Burrata popestri vrsto slanih in sladkih jedi

Burrato lahko (teoretično) pripravimo tudi sami

Tradicionalen postopek priprave burrate vključuje le tri sestavine – mleko, sirilo in smetano. Segretemu svežemu ali pasteriziranemu mleku je treba dodati sirilo, da se začne gostiti in nastanejo drobci mocarele. Te nato potopimo v vročo sirotko ali rahlo osoljeno vodo, nato pa z gnetenjem in vlečenjem oblikujemo v vlaknasto strukturo. Iz tako pripravljene mocarele oblikujemo mošnjiček, ki ga napolnimo s svežo smetano in drobci mocarele. Zveni preprosto, a gnetenje, vlečenje in oblikovanje mošnjička bo zahtevalo kar precej vaje, preden se bomo lahko primerjali z italijanskimi mojstri.

burrata3.jpg
Unsplash
Burrata se lepo poda tudi sladkim okusom

Pet idej za prave poletne poslastice z burrato

Burrato je treba porabiti v najkrajšem možnem času, najboljša pa bo, če bomo pustili, da se nekoliko segreje – iz hladilnika jo vzamemo vsaj pol ure pred postrežbo. Lahko jo ponudimo kot samostojno predjed v spremstvu oljčnega olja, zrnc soli in hrustljavega (popečenega) kruhka ali pa si privoščimo katero od naslednjih kombinacij:

Paradižnikova solata z burrato – najboljši poletni par. Zrel paradižnik (z domačega vrta) bogato obložimo z burrato in mu dodamo še pester nabor zelišč z vrta. Za posebno presenečenje pa v tem receptu poskrbijo mladi bob (ali grah) in popraženi mandlji.

Solata caprese s popečeno melono – še eno poletno klasiko smo tokrat popestrili z žametnim okusom melone. Za dodatno aromo lahko melono popečemo na žaru, za piko na i pa bo poskrbel balzamični kis.

Zeleni gaspačo z burrato in pršutom – burrata se odlično znajte tudi v hladni poletni juhi. Gaspačo iz kumare, paradižnika in vodne kreše navduši z barvo, teksturo in neverjetnim okusom.

Artičoke z burrato po sicilijansko – nekoliko drznejša izbira, kot nalašč za večerje, s katerimi želite navdušiti zbrano družbo. Ne spreglejte naših napotkov za pripravo artičok.

Burrata s pikantno granolo – še ena manj klasična kombinacija, s katero boste očarali tudi najbolj izbirčne jedce. Kremasta burrata naravnost zasije v družbi hrustljave granole, nežen okus pa se odlično ujame z drobci čilija.

Burrata je več kot le sir, je pravi praznik za čute. Privoščimo si jo lahko v sendviču, s testeninami ali na pici ali pa se prepustimo navdihu in ji poiščemo nov odličen duet – morda bučo ali celo jagode.

burrata1.jpg
Unsplash
Burrata - mošnjiček, ki skriva kremno sredico

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.