Kaj boste skuhali danes?
Borovničev semifreddo z belo čokolado
Borovničev semifreddo z belo čokolado
Sestavine
- 8 dl svežih gozdnih borovnic
- 120 g bele čokolade
- 5 dl sladke smetane
- 3 zelo sveža jajca
- 1 vaniljev strok
- 4 žlice sladkorja
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 8 dl svežih gozdnih borovnic
- 120 g bele čokolade
- 5 dl sladke smetane
- 3 zelo sveža jajca
- 1 vaniljev strok
- 4 žlice sladkorja
Postopek
Belo čokolado nasekljamo na drobne koščke. Vaniljev strok po dolžini zarežemo in iz njega s konico noža postrgamo semena. Beljake ločimo od rumenjakov in v eni posodi penasto umešamo rumenjake s sladkorjem in vaniljevimi semeni, v drugi pa stepemo beljake v trd sneg. Posebej stepemo sladko smetano.
Polovico borovnic pretlačimo ali zmiksamo in jih vlijemo v mešanico z rumenjakom in sladkorjem, dodamo še cele borovnice in koščke bele čokolade. Maso zdaj izmenično zrahljamo s snegom in stepeno smetano. Vse skupaj dobro umešamo. Temno roza maso vlijemo v porcijske kozarčke ali v dve banjici za sladoled. Po vrhu posujemo še nekaj celih borovnic in koščke bele čokolade. Semifreddo postavimo v zamrzovalnik vsaj za pet ur oziroma še bolje kar čez noč. Pol ure pred serviranjem sladico vzamemo iz zamrzovalne skrinje in jo damo v hladilnik, da se nekoliko odtali. Šele potem jo postrežemo.