3-dnevna dieta

Preprosto in zanesljivo hujšamo s pekočimi začimbami v vsaki jedi

M.K.
12. 11. 2024, 19.55
Deli članek:

Uganete, v katerem delu leta se najbolj zredimo? Pravilno – ob koncu, ko grizljamo piškote in vse drugo slastno! Lahko pa se odločite spremeniti tok in že novembra nekaj dni namenite dieti. Da boste lahko decembra spet malo uživali!

Revija Zarja
Mlečni riž s cimetom in sadjem si privoščite za zajtrk.

Z našo dieto z začimbami bo hujšanje nadvse lahko, oster kari in podobne začimbe bodo pospešili izgorevanje maščob, in to brez posebnega odrekanja ali napadov volčje lakote. Dieta je sestavljena za tri dni, lahko pa jo poljubno podaljšate. Namig: veliko pijte. Idealno: čaj rooibos s cimetom in čilijem!

Ideje za zajtrk

Mlečni riž s cimetom in sadjem 

Sestavine za eno porcijo: 125 ml nemastnega mleka, 50 g mlečnega riža, 12 g sladkorja, četrt cimetove paličice, sadje (na primer dve slivi ali nektarini), jajce, ščepec cimeta.

Priprava: Mleko, riž, sladkor in cimetovo paličico med mešanjem pustite lahno vreti približno 25 minut. Odstranite cimetovo paličico. Sadje zrežite na krhlje in jih položite v skodelico.  Ločite rumenjak od beljaka. Rumenjak primešajte riževi zmesi, iz beljaka stepite trd sneg in ga prav tako primešajte. Prelijte v skodelico in potresite s cimetom.

Ingverjev toast

Sestavine za eno porcijo: dve žlički ingverjeve marmelade, ščepec mletega ingverja, žlica kremne skute, rezina toasta.

Priprava: Zmešajte ingverjevo marmelado, ingver in skuto ter z namazom premažite toast.

Kruh s skuto in drobnjakom 

Sestavine za eno porcijo: 40 g kremne skute, dve žlički naribanega hrena (iz kozarčka), rezina polnozrnatega kruha.

Priprava: Kremno skuto zmešajte s hrenom in z njo namažite kruh.

Ideje za kosilo

Hiter mesni lonec z zelenjavo 

Sestavine za eno porcijo: 500 g govejih pleč, žlica olja, sol, poper, 800 g zelenjavne enolončnice (iz pločevinke), ščepec muškatnega oreščka, noževa konica klinčkov.

Priprava: Meso zrežite na kocke in jih popecite na olju. Začinite s soljo in poprom. Dodajte zelenjavno enolončnico, vse skupaj segrejte in krepko začinite z muškatnim oreščkom in klinčki.

Kremna bučna juha z ingverjem

Sestavine za eno porcijo: 100 g buče hokaido, 10 g svežega ingverja, četrt čebule, žlička oljčnega olja, ščepec karija, 150 ml zelenjavne juhe, žlička sadnega namaza iz tropskih sadežev, 20 ml kreme za kuhanje, 30 ml pomarančnega soka, sol, poper, malce bučnega olja.

Priprava: Bučo, ingver in čebulo zrežite na večje kose. V posodi segrejte olje in na njem podušite zelenjavo. Poprašite z velikim ščepcem karija, zarumenite in zalijte z zelenjavno juho. Dodajte sadni namaz in pustite, da juha lahno vre približno deset minut. Primešajte kremo za kuhanje in pomarančni sok ter juho dobro pretlačite s paličnim mešalnikom. Na koncu jo začinite s soljo in poprom. Po želji postrezite z bučnim oljem.

Ideje za večerjo

Čilijev tatarec na kruhu 

Sestavine za eno porcijo: 80 g tatarskega biftka, mlet čili, sol, rezina polnozrnatega kruha ali žemljica, žlička polmastne margarine.

Priprava: Tatarski biftek začinite z večjo količino čilija in soli. Rezino kruha ali žemljico namažite z margarino in po njej razporedite tatarca. Po želji okrasite še s čebulnimi obročki.

Dreamstime
Tatarski biftek s čilijem je slastna večerja.

Omleta z mletim mesom in zelenjavo 

Sestavine za eno porcijo: jajce, 50 ml mleka, 25 g moke, sol, poper, ščepec muškatnega oreščka, pol čebule, pol stebla belušne zelene, pol rdeče paprike, 50 g češnjevih paradižnikov, dve žlički oljčnega olja, 40 g mlete govedine, žlička provansalskih zelišč, žlička sesekljanega peteršilja.

Priprava: Zmešajte jajce, mleko in moko ter mešanico začinite. Čebulo in zeleno zrežite na kocke, papriko na trakove, paradižnike prepolovite. V ponvi segrejte žličko olja in na njem drobljivo popecite meso. Dodajte zelenjavo in jo podušite. Prilijte malce vode in vse skupaj kuhajte približno deset minut. Začinite s soljo, poprom in zelišči. Testo premešajte, v drugi ponvi segrejte pol žličke olja, nanj vlijte testo in ga razporedite po dnu ponve. Eno stran omlete zlatorjavo zapecite, jo obrnite in popecite še z druge strani. Po polovici omlete porazdelite mešanico mesa in zelenjave ter jo prepognite.

******