Zdravje

Vam nečesa primanjkuje in jeste preveč?

Nina Kovač / revija Bodi zdrava
13. 4. 2023, 17.00
Deli članek:

Tudi vas kdaj nepričakovano popade lakota in se, kljub temu da ste malo pred tem jedli, ne morete upreti čokoladni tablici ali vrečki čipsa?

Shutterstock
Imate željo po čokoladi?

Pojav je precej pogost, in čeprav gre najpogosteje preprosto za to, da nimamo dovolj volje, da bi se želji uprli, se lahko za našo nenadno slo po nezdravih prigrizkih skriva nekaj povsem drugega.

Seveda drži, da se je najljubšim pregreham težko upreti, a kadar je vse v našem telesu v popolnem ravnovesju, to vendarle ni tako zelo težko. Večja težava je sla po nezdravi hrani, za katero se zdi, da je ne moremo nadzorovati. Včasih se namreč zgodi, da nas tako popade želja po nečem točno določenem, da to kratko malo moramo zaužiti, čeprav smo povsem siti, in to točno v tistem trenutku. Takrat se navadno tolažimo s tem, da želja izvira iz potrebe našega telesa – da si nečesa tako zelo želimo, ker nam tega primanjkuje. Da potreba po neki hrani izhaja iz pomanjkanja v telesu, drži, nikakor pa ni res, da nam v telesu vedno primanjkuje prav tistega, kar si zaželimo. Prenajedanje z nezdravo hrano, ki se mu ne znamo upreti, je najpogosteje posledica pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov v našem telesu. To, po čemer najpogosteje hrepenite, zelo dobro razkriva, kaj vašemu telesu v resnici primanjkuje.

Pomanjkanje kalcija in magnezija
Kalcij in magnezij v našem telesu navadno delujeta v paru, zato se njuno pomanjkanje tudi kaže enako. Kadar čutite veliko željo po sladkem ali slanem, torej po slaščicah in slanih prigrizkih, je to navadno zato, ker imate v svojem telesu prenizko raven bodisi kalcija bodisi magnezija ali kar obeh mineralov. Najpogostejša in najbolj znana potreba po čokoladi je denimo posledica pomanjkanja magnezija. Toda ko zaradi pomanjkanja teh dveh pomembnih mineralov začnete jesti več sladkorja in soli, se njune ravni v našem telesu še znižajo, stres pa še dodatno pripomore k temu, da kmalu postanete tako imenovani stresni jedec – v stresnih okoliščinah posegate po nepotrebni hrani zaradi prenizke ravni kalcija in magnezija. Da boste raven teh dveh mineralov uravnali, vsak dan zaužijte dovolj s kalcijem bogate hrane, kot so jogurt, kefir, sir, sardele in zelenolistnata zelenjava, ter vire magnezija, kot so oreščki, semena in brokoli.

Pomanjkanje vitamina B
Kot vitamin B navadno poimenujemo skupino vitaminov B, ki pretežno skrbijo za naš živčni sistem, zaradi česar bi lahko v grobem rekli, da nam pomagajo pri spoprijemanju s stresom. Vitamina B1 in B5 denimo skrbita za delovanje nadledvičnih žlez, B6 in B9 pa pripomoreta k uravnavanju počutja in dobre volje. Kadar smo pod večjim stresom, naše telo te vitamine porabi veliko hitreje, zaradi česar smo takrat bolj nagnjeni k prenajedanju, ki je ena najpogostejših posledic stresa. Ker nikakor nismo siti. Vitamine B v našem telesu porabljajo tudi kofein, alkohol, prečiščeni sladkorji in nekatera kontracepcijska sredstva. Vitamin B lahko telesu zagotovimo z uživanjem mesa, rib in morskih sadežev, mlečnih izdelkov, zelene zelenjave, banan, krompirja, avokada, jajc, piščanca, lososa in jogurta.

Pomanjkanje cinka
Pri starejših ljudeh in tistih, ki so pretežno pod stresom, je pomanjkanje cinka kar pogosta težava. Samo pomanjkanje cinka ni krivo za to, da se prenajedamo, povzroči pa, da imamo slabše okušalne sposobnosti, zaradi česar navadno preveč sladkamo ali solimo hrano ter iščemo pretežno živila, ki so čezmerno soljena in sladkana. Cink navadno vsebuje širok spekter živil, zato ga ni težko najti, vendar ga neverjetno veliko vsebujejo živila, kot so ostrige, raki, jetra, temno piščančje meso, pa tudi jajca, grah in oreščki.

Pomanjkanje železa
Ste kdaj pomislili, zakaj vam pred menstruacijo tako diši meso ali zakaj si ga tako želite med nosečnostjo? Nizke ravni železa navadno kar kličejo po čezmernem uživanju hrane, ki vsebuje velike količine železa, in rdeče meso spada med najbogatejše vire tega minerala. Pomanjkanje železa je pogosto tudi stranski pojav vegetarijanstva in veganstva, zato je pomembno, da vegani in vegetarijanci svojemu telesu zagotovijo zadostne količine železa z živili, kot so suho sadje, indijski oreščki, bučna semena, zelena zelenjava in stročnice. Za učinkovito absorpcijo železa ta živila vedno kombinirajte z vitaminom C.

Pomanjkanje maščobnih kislin omega-3

Se vam zdi, da ste zasvojeni s sirom? Da se težko uprete živilom, ki ga vsebujejo na pretek, denimo pici? Če ste eden tistih, ki sir grizlja tudi v nočnih urah, vam utegne primanjkovati esencialnih maščobnih kislin omega-3.

Njihovo pomanjkanje se namreč najpogosteje odraža kot prenajedanje s sirom. Zato namesto sira raje posezite po mastnih ribah, kot so losos, sardele, v najslabšem primeru tudi tunina v pločevinki. Precej maščobnih kislin omega-3 vsebujejo tudi jajca iz proste reje. Eno takšno jajce vsebuje kar tretjino priporočene dnevne količine maščobnih kislin omega-3.

Zakaj se pred menstruacijo pojavi velika želja po čokoladi
Večina žensk v predmenstrualnem obdobju cikla občuti veliko željo po hrani, ki je navadno sestavljena iz ogljikovih hidratov in sladkorja. V povprečju ženske v tem obdobju zaužijejo petsto kalorij več na dan in s tem v dnevih pred menstruacijo pridobijo tretjino kilograma. A čeprav velja neka splošna razlaga, da gre pri tem pojavu za potrebe telesa, je prenajedanje pred menstruacijo v resnici posledica nihanja hormonov, ki močno vplivajo na žensko počutje. Razlog za to, da si pred menstruacijo tako grozno želite sladkega, so vaše spremembe razpoloženja. Vaše telo kliče po hrani, ki dviguje raven serotonina, torej vas spravlja v boljšo voljo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Št. 4 - Datum objave: 11. 4. 2023

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste