Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zdravilna kurkuma po novem uspeva tudi v Sloveniji


Renata Ucman
30. 5. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kurkuma s svojo zdravilno močjo uspeva tudi pri nas. Slovenski kmetje so prvič pridelali domačo ekološko kurkumo.

kurkuma
Osebni arhiv
Korenino kurkume lahko uživamo svežo, kuhano ali posušeno.

Kurkuma slovi po zdravilni učinkovini kurkumin, ki pomaga pri vrsti zdravstvenih težav in učinkuje tudi pri nekaterih vrstah raka. V nedavnem projektu Slovenska ekološka kurkuma so potrdili, da je to tropsko rastlino s podzemnimi rizomi mogoče pridelovati tudi v naših razmerah. Kmetije v tem projektu so tako že lani jeseni prvič poskusno pridelale slovensko ekološko kurkumo, kar je dobra novica za vse.

»Kurkuma velja za izjemno zdravilno rastlino. Na pobudo slovenskih ekoloških kmetij in zaradi rastočega zanimanja smo se odločili preveriti, ali jo je mogoče uspešno pridelovati v naših razmerah. Projekt Slovenska ekološka kurkuma je kmetom omogočil, da bodo lahko s pridelavo obogatili ponudbo in izboljšali konkurenčnost na trgu. Dve kmetiji sta že imeli izkušnje z gojenjem ekološkega ingverja, zato smo imeli dobro podlago za nadaljnjo raziskovanje sorodne rastline kurkume,« pojasnjuje Mojca Hribernik, vodja projektov v projektno-raziskovalni enoti na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

kurkuma
Osebni arhiv
Ekološka pridelava kurkume v Sloveniji je najuspešnejša v rastlinjakih.

»Obravnavali smo različne pogoje gojenja kurkume v Sloveniji: na prostem, v tunelih, rastlinjakih tudi v loncih, različne načine namakanja, zastirke, tal ... S pridelavo na prostem dosežemo nekoliko manjše pridelke kot v tropih, v rastlinjakih pa so bili pridelki celo nadpovprečni. V prihodnje bo treba preučiti še vpliv tehnologij na vsebnost kurkuminoidov in izboljšati tehnologije ter možnosti skladiščenja in predelave.«

V tiskani izdaji revije Jana si preberite:

  • Kako jo lahko za lastno uporabo gojimo v loncu?
  • Zakaj je ne hranimo v hladilniku?
  • Pri katerih težavah pomaga?
01_naslovka_21.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.