Recept

Flancati: recept, ki vedno uspe

Tina Lucu/Revija Liza Maja
15. 2. 2025, 19.00
Deli članek:

Ni pravega pusta brez pustnih dobrot, tudi flancatov, ki jih Slovenci obožujemo.

Shutterstock
Ocvrti krhki flancati

Flancati so ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih pustnih sladic, ki navdušujejo s svojo hrustljavo zunanjostjo in mehko notranjostjo. Gre za ocvrto pecivo iz kvašenega ali krhkega testa, ki je običajno oblikovano v pravokotnike ali rombe z zarezo na sredini, skozi katero se del testa prepogne. Po cvrtju jih obilno posujemo s sladkorjem v prahu, kar jim doda prijetno sladkobo.

Ne glede na različico ostajajo flancati priljubljena sladica, ki s svojim preprostim, a okusnim receptom prinaša nostalgijo in sladke trenutke v vsak dom. Spodaj najdete recept za krhke flancate, ki vedno uspe. 

hidrotehnik, urejanje-recne-struge, urejanje-vodotokov

Slovenija

Ko voda pokaže moč: Kaj nas brani pred naslednjo naravno katastrofo?

Za 20 kosov krhkih flancatov potrebujete:

  • 250 g moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici belega vina
  • 40 ml mleka
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu

Priprava:

  • Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte zmehčano maslo, rumenjaka, belo vino in mleko ter zgnetite mehko in nelepljivo testo.
  • Zavijte ga v folijo za živila in ga 30 minut pustite počivati na sobni temperaturi.
  • Nato ga razvaljajte 2 mm debelo in izrežite majhne kvadratke. V vsakega trikrat zarežite.
  • Testo ocvrite v vročem olju, odcedite na papirnati brisači in flancate potresite s sladkorjem.

Zanimivosti

telovadba, motivacija
Za več motivacije

V vsakdan preprosto vključite telesno aktivnost

Limone
Brezhibna oblačila

Trik z limono bo rešil vaše majice pred madeži deodoranta

krema za roke, nega rok
Brez gub in starostnih peg

Nasveti za mladostno kožo, ki jim morate slediti vsak dan

1aaafinal1AAA1final_LOW
Zanimivosti

Idilično bivanje ob vznožju Šmarne gore

spanje
Spočiti in naspani

Izločite najpogostejše motilce spanca

Cvrtje, krofi
Odpadki

Kaj boste storili z oljem, ki bo ostalo po cvrtju krofov?