Kaj boste skuhali danes?
Mehiška fižolova juha in hrustljave tortilje s feto
Mehiška fižolova juha in hrustljave tortilje s feto
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 čebula
- 1 žlička čilijeve omake (oz. po okusu)
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka črnega fižola
- 400-gramska pločevinka rdečega fižola
- 200 g fete
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 4 velike ali 8 majhnih pšeničnih tortilj
- pest koriandra, ko postrežemo
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 čebula
- 1 žlička čilijeve omake (oz. po okusu)
- 500 g pasiranega paradižnika (passate)
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 400-gramska pločevinka črnega fižola
- 400-gramska pločevinka rdečega fižola
- 200 g fete
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 4 velike ali 8 majhnih pšeničnih tortilj
- pest koriandra, ko postrežemo
Postopek
Čebulo sesekljamo, fižol odcedimo in splaknemo, česen pretlačimo. V veliki kozici segrejemo olje in pri srednji temperature pražimo čebulo 10 minut, da se zmehča. Vmešamo čilijevo omako, jušno osnovo, pasiran paradižnik in ves fižol. Solimo, zavremo in pustimo narahlo vreti 5 minut.
Medtem v skledo nadrobimo feto in jo premešamo s česnom. Porazdelimo po tortiljah, tako da prekrijemo polovico kroga, in potresemo z malce popra. Prazno polovico zapognemo čez nadev in nekoliko pritisnemo. Segrejemo suho ponev in v njej popečemo tortilje – nekaj minut po vsaki strani – da postanejo hrustljave, feta pa se stopi.
Juho nalijemo v skodele, potresemo z nasekljanim koriandrom in postrežemo s tortiljami.