© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Božični kolački

Ko bomo z malčki krasili te prisrčne kolačke, bo tudi nas odneslo v otroštvo.

Božični kolački

Ko bomo z malčki krasili te prisrčne kolačke, bo tudi nas odneslo v otroštvo.

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kolačkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bozicni-kolacki_PS_558x620_acf_cropped

Sestavine

kolački

  • 280 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 170 g zmehčanega masla
  • 150 g manj mastnega navadnega jogurta
  • 3 jajca

obloga

  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 85 g zmehčanega masla
  • 200 g presejanega sladkorja v prahu

okras

  • zeleno jedilno barvilo
  • pisani bombončki
  • beli in rjavi okrogli čokoladni okraski
  • sladkorna pisala: rdeče, zeleno, belo in čokoladno
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

kolački

  • 280 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
  • 170 g rjavega sladkorja
  • 170 g zmehčanega masla
  • 150 g manj mastnega navadnega jogurta
  • 3 jajca

obloga

  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 85 g zmehčanega masla
  • 200 g presejanega sladkorja v prahu

okras

  • zeleno jedilno barvilo
  • pisani bombončki
  • beli in rjavi okrogli čokoladni okraski
  • sladkorna pisala: rdeče, zeleno, belo in čokoladno

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C, pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo s papirčki. Vse sestavine za biskvit damo v dovolj veliko skledo in jih zmešamo v gladko testo. Razdelimo ga v vdolbinice pekača in pečemo 25 minut, da naraste, postane zlato rjave barve in da ostane palčka, ki jo zapičimo v sredino mafina, čista, ko jo potegnemo iz sladice. Ohladimo jih na kuhinjski rešetki.

2

Pripravimo še kremo za oblogo tako, da maslo, aromo in sladkor stepemo, da dobimo kremno in svetlo mešanico, ki jo na kolačke namažemo s hrbtno stranjo žlice.

3

Nato s čokoladnimi okraski na vrhu kolačkov oblikujemo božične motive (novoletni okrasek, jelenčka in snežaka; za jelenčkova ušesa je treba čokoladne krogce malo narezati). Z različnimi sladkornimi pisali narišemo še oči, nos, gumbe in preostale podrobnosti. Malo kreme pobarvamo z nekaj kapljicami zelenega jedilnega barvila in kremo napolnimo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom. Na kolačke jo nabrizgamo v obliki novoletne smrečice, ki jo okrasimo še s pisanimi bomboni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.