© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo

Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo

Čas priprave 50 min + strjevanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
vaniila panna cotta

Sestavine

  • 6 listov želatine
  • 1,2 dl mleka
  • lupina 2 neškropljenih pomaranč
  • 2 stroka vanilje
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1,2 l sladke smetane
  • pomarančni sirup
  • 250 g sladkorja
  • 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
  • 5 pomaranč
  • rezanci pomarančne lupine za posip
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 6 listov želatine
  • 1,2 dl mleka
  • lupina 2 neškropljenih pomaranč
  • 2 stroka vanilje
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1,2 l sladke smetane
  • pomarančni sirup
  • 250 g sladkorja
  • 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
  • 5 pomaranč
  • rezanci pomarančne lupine za posip

Postopek

1

Želatino in mleko damo v kozico in pustimo, da želatina nabrekne. Medtem v drugo kozico stresemo sladkor, pomarančno lupino in razprta vaniljeva stroka. Dodamo 8 dl smetane in zavremo. Kuhljamo, da vse skupaj povre za približno eno tretjino. Medtem ko se smetana kuha, želatino ožmemo, jo prihranimo, mleko pa segrejemo. V segretem mleku med stalnim mešanjem želatino raztopimo, nato pa vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.

2

Preostalo smetano narahlo stepemo in jo vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj zlijemo v skledo s prostornino 1 litra in damo v hladilnik za vsaj 5 ur.

3

Medtem ko se panakota strjuje, pripravimo še pomarančni sirup. Pomaranče z ostrim nožem olupimo in jih filetiramo tako, da z nožem izrežemo krhlje med membranami pomaranče. Pri tem prestrežemo ves sok. Sladkor damo v kozico z neoprijemljivim dnom in ga karameliziramo. Prilijemo liker in pomarančni sok (karamel se pri tem strdi), na nizkem ognju segrevamo in mešamo toliko časa, da se karamel razpusti v sirupasto omako. Odstavimo z ognja.

4

Panakoto vzamemo iz hladilnika, jo z nožem ločimo od roba sklede, nato pa skledo za nekaj sekund potopimo v vročo vodo. Previdno jo zvrnemo na postrežni pladenj, okoli nje pa razporedimo pomarančne krhlje. Vse skupaj prelijemo s pomarančnim sirupom in okrasimo s pomarančno lupino.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.