Kaj boste skuhali danes?
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip
Postopek
Želatino in mleko damo v kozico in pustimo, da želatina nabrekne. Medtem v drugo kozico stresemo sladkor, pomarančno lupino in razprta vaniljeva stroka. Dodamo 8 dl smetane in zavremo. Kuhljamo, da vse skupaj povre za približno eno tretjino. Medtem ko se smetana kuha, želatino ožmemo, jo prihranimo, mleko pa segrejemo. V segretem mleku med stalnim mešanjem želatino raztopimo, nato pa vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.
Preostalo smetano narahlo stepemo in jo vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj zlijemo v skledo s prostornino 1 litra in damo v hladilnik za vsaj 5 ur.
Medtem ko se panakota strjuje, pripravimo še pomarančni sirup. Pomaranče z ostrim nožem olupimo in jih filetiramo tako, da z nožem izrežemo krhlje med membranami pomaranče. Pri tem prestrežemo ves sok. Sladkor damo v kozico z neoprijemljivim dnom in ga karameliziramo. Prilijemo liker in pomarančni sok (karamel se pri tem strdi), na nizkem ognju segrevamo in mešamo toliko časa, da se karamel razpusti v sirupasto omako. Odstavimo z ognja.
Panakoto vzamemo iz hladilnika, jo z nožem ločimo od roba sklede, nato pa skledo za nekaj sekund potopimo v vročo vodo. Previdno jo zvrnemo na postrežni pladenj, okoli nje pa razporedimo pomarančne krhlje. Vse skupaj prelijemo s pomarančnim sirupom in okrasimo s pomarančno lupino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Maroška čičerkina juha
Zelenjavni narastek s sirom
Pomladanska piščančja paelja
Rižota po špansko. Tokrat v spomladansko zelenih odtenkih svežega boba in graha, kopra, mete in peteršilja.