
Kaj boste skuhali danes?
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo

Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.
Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip
Postopek
Želatino in mleko damo v kozico in pustimo, da želatina nabrekne. Medtem v drugo kozico stresemo sladkor, pomarančno lupino in razprta vaniljeva stroka. Dodamo 8 dl smetane in zavremo. Kuhljamo, da vse skupaj povre za približno eno tretjino. Medtem ko se smetana kuha, želatino ožmemo, jo prihranimo, mleko pa segrejemo. V segretem mleku med stalnim mešanjem želatino raztopimo, nato pa vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.
Preostalo smetano narahlo stepemo in jo vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj zlijemo v skledo s prostornino 1 litra in damo v hladilnik za vsaj 5 ur.
Medtem ko se panakota strjuje, pripravimo še pomarančni sirup. Pomaranče z ostrim nožem olupimo in jih filetiramo tako, da z nožem izrežemo krhlje med membranami pomaranče. Pri tem prestrežemo ves sok. Sladkor damo v kozico z neoprijemljivim dnom in ga karameliziramo. Prilijemo liker in pomarančni sok (karamel se pri tem strdi), na nizkem ognju segrevamo in mešamo toliko časa, da se karamel razpusti v sirupasto omako. Odstavimo z ognja.
Panakoto vzamemo iz hladilnika, jo z nožem ločimo od roba sklede, nato pa skledo za nekaj sekund potopimo v vročo vodo. Previdno jo zvrnemo na postrežni pladenj, okoli nje pa razporedimo pomarančne krhlje. Vse skupaj prelijemo s pomarančnim sirupom in okrasimo s pomarančno lupino.