Številni koristni učinki za človekov organizem.
Med pomembnimi sestavinami v matičnem mlečku so aminokisline, vitamini, lipidi, pomembne beljakovine in druge bioaktivne sestavine, koristne za delovanje telesa. Farmacevtska znanost je ugotovila njihove številne pozitivne učinke za zdravje in počutje, od zniževanja krvnega tlaka do lajšanja simptomov menopavze, zniževanje holesterola in upočasnitve staranja.
Neverjetna moč obnavljanja. Da bi se bolje poučili o matičnem mlečku, smo obiskali dva čebelarska strokovnjaka, Adelo Pislak Bali in Roberta Balija, zakonca, ki nadaljujeta uspešno družinsko tradicijo Čebelarstva Pislak v Apačah pri Lovrencu na Dravskem polju. Po številu panjev, imajo jih 2600, je največje pri nas in eno največjih v tem delu Evrope. »Matični mleček je izloček žlez mladih čebel, ki skrbijo za prehrano komaj izvaljenih čebeljih ličink v prvih treh dneh življenja,« je razložil Robert Bali. Lahko bi rekli, da z njim mlade čebele opravijo vlogo dojilj. Le kraljica matica se z mlečkom hrani vse življenje – s posebnim razlogom, tako kot je posebna vloga matice v panju. »Čudež matičnega mlečka se morda najbolje vidi prav pri njih. Matice namreč lahko dnevno izležejo tudi za svojo dvakratno težo jajčec, a kljub temu živijo do pet let.« Le težko si predstavljamo, kakšna moč obnavljanja in sposobnost hitrega razvoja se skrivata v njihovih celicah. Vse to jim omogoča prav matični mleček. Druge čebele, ki se ne hranijo z mlečkom, živijo le nekaj tednov in se iztrošijo. Adela Pislak Bali je dodala: »Matica in čebela imata popolnoma enako gensko zasnovo. Samo od hrane je odvisno, v kaj se čebelja ličinka razvije, v čebelo ali matico. To je nekaj enkratnega v naravi!«
Pomembna je vsaka ura. Čebelji mleček se v celoti pobira ročno, z leseno žličko, kar je zelo zamudno, dragocena snov pa se meri v gramih. »Gre za najdragocenejši čebelji pridelek, pa tudi najbolj strokovno delo pri čebelarjenju. Na to vpliva veliko dejavnikov.« Izbrati je treba pravi trenutek, da je dovolj paše in da je družina dovolj močna za prehranitev novih matic. Čas je zelo kratek, celoten postopek se zgodi v treh dneh, je pojasnil Bali. »Takrat je treba ličinke spet ročno pobrati iz njihovih celic in jih preseliti, da lahko poberemo matični mleček. Vse to delamo do ure natančno. Če zamujamo, začne ličinka mleček jesti in ga uporabljati za svoj razvoj ter vanj spuščati izločke, kar pomeni, da mleček ne bo več povsem čist, njegova kakovost se zniža.«Nabrani mleček takoj ohladijo, da ohrani vse svoje lastnosti.
Ljudje so nam zaupali svoje izkušnje.
Adela Pislak Bali, nadaljevalka tradicije svojega očeta Janka Pislaka, priznanega in velikokrat nagrajenega čebelarskega strokovnjaka, predvsem pa inovativnega čebelarj:. »Številne zgodbe smo slišali, veliko ljudi je prišlo ponovno k nam, da bi se zahvalili za dobre izkušnje, ki so jih imeli po jemanju mlečka. Usode so bile različne, od ljudi s težkimi obolenji do parov, ki niso mogli imeti otrok. Glede tega smo se večkrat tudi nasmejali. Mojemu očetu so včasih prišle po kakem letu veselo pokazat svoje novorojenčke. Oče je trdil, da vseh zaslug le ne gre pripisati mlečku, temveč je moral sodelovati še kdo drug. Včasih so bile to tudi zelo ganljive zgodbe ljudi z onkološkimi težavami in trajnimi obolenji. Vedno smo povedali, da matični mleček ni zdravilo, a so učinki lahko zelo dobri.«
Odlični rezultati. Raziskave pri živalih, na primer pri ovcah, ki so jim dodajali matični mleček in jih proučevali v Izraelu, so pokazale odlične rezultate pri brejosti in kasneje pri večji teži mladičev. »Da bi dokazali učinke pri ljudeh, bi potrebovali več medicinskih raziskav,« je povedal Robert Bali. »Po izkušnjah pa vemo, da mleček vsekakor krepi odpornost in pomaga pri celi vrsti težav. Poznamo veliko zgodb in izkušenj ljudi, ki so ga jemali. Lahko povem kar izkušnjo svojega očeta, ki se je zdravil zaradi malignega raka na prostati. Bil je operiran, med zdravljenjem s kemoterapijo je ves čas jemal matični mleček in odlično prenašal vse druge terapije, ni imel težav s slabostjo, izpadanjem las in drugih stranskih učinkov.« Vpliv matičnega mlečka na počasi rastoče tumorje je v študiji potrdila tudi ugledna hrvaška znanstvenica dr. Nada Oršolić, ki proučuje učinke čebeljih izdelkov na zdravje ljudi. Bali je navedel še en primer: »Nemški strokovnjak je omenil, da so v enem od poskusov v Nemčiji prečiščen matični mleček dodajali športnikom neposredno v kri, učinkoval je kot poživilo, a v tem primeru naravno in dovoljeno sredstvo namesto sintetičnih, prepovedanih in škodljivih za organizem.«
Najbolje ga je jemati v čisti obliki. Matični mleček je najbolje uživati v čisti obliki. Priporočljivo ga je poiskati pri slovenskih čebelarjih, saj se je v primerjalni analizi matičnih mlečkov iz več delov sveta pokazalo, da ima prav domači najvišjo raven kisline 10-HDA, pomembne sestavine, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku. Znanih je še več oblik predelave, od sušenja in predelave v prah do bolj priporočljivega dodajanja mlečka v mešanico medu, propolisa in cvetnega prahu. To je odlično sredstvo za odpornost v jesenskem času.
Mleček je v čisti obliki gosta tekoča belorumenkasta snov manj prijetnega okusa. Konsistenca in barva sta podobni jogurtu. Če je dodan drugim izdelkom, se ta okus izgubi, a tudi koncentracija mlečka je manjša. Na tak način ga lahko uživajo tudi otroci. V kozmetiki ga dodajajo kremam in drugim pripravkom.