Kot je navedeno, je bila u piščančjih Texas krilcih iz Slovenije odkrita prisotnost salmonelle spp. Na srečo je podjetje, pri katerem je končalo meso, izvedlo analizo, še preden so bili izdelki dani v prodajo.
Po neuradnih informacijah gre za piščančje peruti Perutnine Ptuj. Evropska agencija navaja, da prisotnost salmonele v omenjenem izdelku predstavlja resno tveganje za zdravje. Še sreča, da je bila analiza opravljena takoj po prihodu mesa na Hrvaško, tako da dodatni ukrepi niso bili potrebni, poroča Danica.hr.
Njena.si
Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo
S salmonelami se lahko okuži vsak. Med ranljive skupine ljudi za okužbo s salmonelami uvrščajo: otroke, starostnike, ljudi z oslabljenim imunskim sistemom (kronični bolniki, bolniki okuženi s HIV, bolniki, ki prejemajo imunosupresivna zdravila, kemoterapijo …). Pri njih je potek okužbe lahko težji, pogosteje pride do zapletov. Ocenjujejo, da so pri bolnikih, okuženih s HIV, salmoneloze 20-krat pogostejše, kot pri splošni populaciji, je zapisano na straneh nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Kot so še pojasnili, salmonele težko speremo s surovih živil, zato je pri preprečevanju okužb s salmonelami pomembno temeljito čiščenje in pranje surovega sadja in zelenjave. Salmonele lahko preživijo postopek zamrzovanja. Uničimo jih z zadostno toplotno obdelavo živil. Zato je pri živilih, ki jih zaužijemo topla, najučinkovitejši ukrep zadostna toplotna obdelava. S shranjevanjem živil pri primernih temperaturah preprečimo razmnoževanje salmonel v živilih in s tem zmanjšamo tveganje za pojav salmoneloz.