Kot je navedeno, je bila u piščančjih Texas krilcih iz Slovenije odkrita prisotnost salmonelle spp. Na srečo je podjetje, pri katerem je končalo meso, izvedlo analizo, še preden so bili izdelki dani v prodajo.
Po neuradnih informacijah gre za piščančje peruti Perutnine Ptuj. Evropska agencija navaja, da prisotnost salmonele v omenjenem izdelku predstavlja resno tveganje za zdravje. Še sreča, da je bila analiza opravljena takoj po prihodu mesa na Hrvaško, tako da dodatni ukrepi niso bili potrebni, poroča Danica.hr.
S salmonelami se lahko okuži vsak. Med ranljive skupine ljudi za okužbo s salmonelami uvrščajo: otroke, starostnike, ljudi z oslabljenim imunskim sistemom (kronični bolniki, bolniki okuženi s HIV, bolniki, ki prejemajo imunosupresivna zdravila, kemoterapijo …). Pri njih je potek okužbe lahko težji, pogosteje pride do zapletov. Ocenjujejo, da so pri bolnikih, okuženih s HIV, salmoneloze 20-krat pogostejše, kot pri splošni populaciji, je zapisano na straneh nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Kot so še pojasnili, salmonele težko speremo s surovih živil, zato je pri preprečevanju okužb s salmonelami pomembno temeljito čiščenje in pranje surovega sadja in zelenjave. Salmonele lahko preživijo postopek zamrzovanja. Uničimo jih z zadostno toplotno obdelavo živil. Zato je pri živilih, ki jih zaužijemo topla, najučinkovitejši ukrep zadostna toplotna obdelava. S shranjevanjem živil pri primernih temperaturah preprečimo razmnoževanje salmonel v živilih in s tem zmanjšamo tveganje za pojav salmoneloz.