© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Hladne roke, bled obraz in nenavadna hrepenenja so opozorilni znaki


Uredništvo
4. 10. 2025, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Do slabokrvnosti ali anemije privede znižana koncentracija rdečih krvničk in (ali) hemoglobina v krvi. Pogosto so vzrok krvavitve, še posebej pri ženskah z menstruacijo.

SLABOKRVNOST
Profimedia
Najpogostejša je anemija zaradi pomanjkanja železa v telesu.

Dobro je poznati osnove bolezni. Rdeče krvničke ali eritrociti so krvne celice, ki oskrbujejo telo s kisikom. Hemoglobin v njih pa je rdeče barvilo v krvi, ki vsebuje železo. Če je krvničk ali morda vitamina B12 premalo, nastanejo težave, ki se po navadi izražajo takole:

  • med vadbo lovite sapo, dihanje je oteženo
  • brez razloga občutite izčrpanost
  • ste bolj bledi
  • srca vam hitreje bije, kar lahko povzroči bolečino v prsih
  • kri je zaradi dovajanja kisika do zarodka manj gosta, ker ste noseči
  • imate primanjkljaj vitamina B12, ker ste vegan/-ka
  • vaše roke in noge so hladne, ker je obtok krvi bolj osredotočen na področja za delovanje organov
  • dolgo in pogosto vas boli glava
  • hrepenite po neobičajnih prigrizkih, kot so: ledene kocke, glina, svinčniki ali soda bikarbona.
z slabokrvnost1.jpg
Zarja Jana
Sploh veste, kateri so znaki slabokrvnosti?

Vrste obolenja

Glede na vzrok ločimo dva tipa anemije, ki se delita na številne podzvrsti:

  • slabokrvnosti zaradi motenj proizvodnje eritrocitov, med katere spadajo tudi pomanjkanje železa in posledice ledvičnih, presnovnih ali endokrinih bolezni (nadzora žlez);
  • slabokrvnosti zaradi pospešenega propadanja rdečih krvničk.

Glede na zgradbo in obliko pa se anemije razvrščajo po velikosti rdečih krvničk. Ta se meri s povprečnim korpuskularnim volumnom (PKV). Celice, manjše od spodnje normalne vrednosti (80 fl), pomenijo mikrocitno anemijo. Če so normalne velikosti, pomenijo normocitno anemijo, če pa so večje od zgornje normalne vrednosti (100 fl), se anemija imenuje makrocitna.

Preprečimo slabokrvnost

Preberite še

Preventiva je vedno boljša kot kurativa. S kolegicami smo pred nekaj dnevi ugotovile, da nas vedno več ne je mesa. Morda le občasno naredimo manjšo izjemo in se prekršimo. Če bi radi izvedeli, kaj točno se dogaja v vašem telesu, ali ste slabokrvni ali pa se morda bližate meji te bolezni, je najbolje, da obiščete svojega osebnega zdravnika. Ta vas bo napotil v laboratorij, kjer boste dali kri.

Na podlagi raziskave bo krvna slika razkrila podatek o stanju vaših krvnih celic. Ne pozabite, če jeste vegetarijansko ali celo vegansko, je možnosti za slabokrvnost še precej več, saj ne uživate mesa in rib. Podobno velja tudi, če jeste meso zelo redko. V obeh primerih je pomemben vnos zadostne količine železa in vitamina B12 v telo.

Železo

Železo je zlato pravilo za vse predstavnice nežnejšega spola, ki se kot bojevnice tudi po več zapored spopadate z močnimi, dolgotrajnimi in bolečimi menstruacijami. Lajša namreč bolečine. Izboljšuje tudi koncentracijo, kar je v pomoč vsem učečim se dekletom.

Veliko količino hemskega železa (torej iz živalskega vira) najdemo v:

  • jetrih
  • svinjini
  • puranu
  • piščancu
  • jagnjetini
  • školjkah
  • ribah (losos, sardine, tuna).
železo, prehrana
Profimedia
Železo med drugim skrbi tudi za optimalno delovanje imunskega sistema.

Nehemsko železo (rastlinskega izvora) pa je v:

  • kuhani špinači in blitvi
  • kuhanem listju rdeče pese
  • kodrolistnem ohrovtu
  • redkvicah
  • eko tofuju (sojinem siru)
  • tempehu (indonezijskem živilu iz v osnovi fermentiranih sojinih zrn, nadomestku mesa)
  • leči, fižolu in drugih stročnicah
  • kvinoji (žitu podoben pridelek)
  • polnozrnatem žitu (pšenica, riž, ječmen, koruza, oves, rž in oves)
  • ovsenih kosmičih
  • suhem sadju (breskve, marelice, slive, fige, rozine)
  • oreščkih (indijskih, brazilskih in makadamiji, v pistaciji in mandljih)
  • sezamovih semenih
  • modrozeleni algi spirulini
  • temni čokoladi
  • pravem kakavu v prahu.

Vitamin B12

Vitamin B12 je topen v vodi. Še posebej zanimivo je dejstvo, da ga zaradi velikosti in zapletenosti strukture industrijsko pridobivajo le z bakterijsko fermentacijo. Fermentacija je proces, v katerem baterije in kvasovke razgradijo sladkorje.

Ker je vitamin B12 le v jetrih, ledvicah, mesu, jajcih, siru, mleku in ribah, ga vegani in vegetarijanci lahko uživajo le kot prehransko dopolnilo. V rastlinah in kvasu je prisoten le v sledeh. Rastline ga same namreč ne sintetizirajo. Vsebujejo pa ga zlasti fermentirani izdelki iz soje, npr. tempeh in nekatere vrste alg, kot so rdeče morske alge dulse. Te rastejo v hladnih vodah severnega Atlantika in Tihega oceana.

Vitamin b12
Shutterstock
Naravni viri vitamina b 12 so živila živalskega izvora (meso, jajca, mleko, kvas).

Nasvet iz domače kuhinje

V želji po naravni, zdravi prehrani se je vedno najbolje sprehoditi kar po lastnem dvorišču, vrtu ali njivi. Tam boste našli marsikaj koristnega, tudi med divjim rastjem.

Železna kopriva

Če imate kdaj pol ure ali uro časa za sprehod do obronka bližnjega gozda ali za pobiranje plevela okrog svojega domovanja, boste hitro naleteli na koprive. Predvsem od pomladi naprej in še v začetku jeseni je mogoče najti tudi večja rastišča te pekoče, a zelo zdravilne lepotice. Lahko jo (njene liste) v nekaj dneh posušite v zaboju, podloženem s starim časopisom ali kartonom, ter jo pripravljeno za čaj shranite v steklen kozarec ali vrečko iz blaga – če je nimate, lahko vanjo spremenite staro, odsluženo majico s kratkimi rokavi ali prevleko za vzglavnik.

Biodinamika1-maj21.jpg
shutterstock
Ker kopriva vsebuje veliko železa, odpravlja slabokrvnost ter krepi odpornost proti prehladom.

Večjo količino kopriv lahko tudi namočite za vsaj od šest do osem ur (na primer čez noč) v vodo. Nekateri jo potem malce, v največ nekaj minutah, prevrejo, čeprav to ni nujno. Nato vsebino precedite in čudovito zelen napitek prelijete v vrč ali steklene kozarce. Vsaj nekaj dni ga lahko hranite v hladilniku in vsak dan popijete vsaj en kozarec. Ne bo pa nič narobe, če nanj kdaj pozabite ali ga preprosto ne utegnete spiti. Več kot osem ur pa kopriv ni priporočljivo namakati, saj se zmes potem počasi začne spreminjati v gnojilo za rože.

Super ječmen

Če nimate časa za domače pripravke, lahko kupite razna prehranska dopolnila v tabletah, kapsulah in sirupih. Meni je še posebej všeč sirup, ki poleg železa vsebuje še mnogo koristih vitaminov, prodajajo pa ga vse večje lekarne. Ob pomanjkanju železa lahko posežete tudi po ječmenovi travi v prahu ali datljih.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

vitamin B12 (7).jpg
Profimedia
vitamin B12

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.