© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Na Hrvaškem
Čas branja 2 min.

Rekordne cene: Ocvirki niso več za vsak žep, so razkošna poslastica


D.K.
4. 10. 2025, 20.54
Posodobljeno
21:19
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ocvirki, ki so v številnih kuhinjah nepogrešljivi, so ponekod, kot kaže, postali že luksuz. Zakaj so ocvirki čedalje dražji? Odgovor vas bo presenetil.

meso ocvirki
Profimedia
Kaj je razlog za rekordne cene ocvirkov?

Cene ocvirkov v zagrebških mesnicah letijo v nebo. Čeprav so vsako leto višje, prodajalci zagotavljajo, da povpraševanje še vedno ne pojenja. Kot poroča Jutranji list, boste na večini stojnic na najbolj znanih mestnih tržnicah v Zagrebu morali za kilogram ocvirkov odšteti med 25 in 28 evri, izjeme pa segajo tudi do 32 evrov. Podobne so cene tudi v posameznih mesnicah, medtem ko v večjih trgovinah kilogram te priljubljene jedi stane približno 20 evrov.

Ocvirki postajajo luksuz

Kot so se nekoč za luksuzne izdelke šteli francoski siri ali losos, se zdaj v te vrste uvrščajo tudi domači ocvirki. Cena kilograma ocvirkov je po navedbah novinarjev omenjenega hrvaškega portala danes primerljiva s kilogramom lososa ali s kilogramom sira Brie ali Morbier, ki na hrvaškem trgu stane med 15 in 28 evri.

"Obdržali smo iste cene kot lani, a jih bomo morali tudi mi zvišati"

Marko Gerić, lastnik podjetja Gerić-MG, pojasnjuje, da glavni razlog za podražitev ni Afriška prašičja kuga, temveč višje cene energentov in dela. "Cene proizvodnje so se povišale za približno 20 odstotkov. Dražji so plin, elektrika in delo. Enostavno bomo morali zvišati tudi ceno ocvirkov," pravi Gerić.

ZGANCI POSTOPEKIMG_0592.JPG
Dober tek
Ocvirki

Plin, ki se uporablja za kotle, je poskočil za 30-odstotkov, medtem ko je elektrika prav tako dražja, kljub državni subvenciji, ki bo kmalu ukinjena. Pred šestimi meseci so v proizvodnji namestili sončne panele, a poraba ostaja velika – deset hladilnih komor deluje neprekinjeno. Poleg tega je težko najti delavce, saj je delo fizično naporno in pogosto umazano.

Preberite še

Višja kakovost, višje cene

Današnji ocvirki nastajajo iz čvrstega maščobnega tkiva, predvsem iz hrbta in vratu prašiča, kar je dražji del. Pred dvajsetimi leti so se izdelovali iz mehkejšega tkiva in ostankov masti, ki so bili stranski produkti, danes pa so ocvirki osrednja poslastica, dodaja Gerić.

Kot še pojasnjuje, so se proizvodni postopki spremenili: rezanje, termična obdelava v manjših kotlih, strojno mešanje zaradi fizične zahtevnosti, stiskanje, hlajenje, precejanje, soljenje in končno pakiranje za distribucijo.

Vrste pred mesnicami ostajajo dolge

Vendar visoke cene Zagrebčanov ne odvrnejo od nakupa. Vrste pred mesnicami in tržnicami ostajajo dolge, kupci pa pozorno izbirajo ocvirke. Po besedah Gerića se je število kupcev povečalo, a posamezne količine, ki jih kupujejo, nekoliko zmanjšale, saj so druge življenjske potrebščine dražje.

Čeprav so ocvirki danes postali prava luksuzna poslastica, ostaja jasno: povpraševanje ostaja na visoki ravni, cena pa sledi višjim stroškom proizvodnje in energentov, ne bolezni.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.