Slovenija

845.000 evrov za zdravniško napako

T.R.
30. 3. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Koprsko sodišče je pred kratkim razsodilo, da je porodničar postojnske porodnišnice storil strokovno napako, ko Novogoričanki pri porodu ni želel opraviti carskega reza. Otrok ima cerebralno paralizo in epilepsijo. Omenjena porodnišnica mora Novogoričanki izplačati odškodnino skupaj z obrestmi, kar znaša 845.000 evrov.

Arhiv Svet24

V Ameriki se prisojene odškodnine za zdravniške napake vrtijo v milijonih evrih. V Sloveniji (za zdaj) o tako visokih odškodninah lahko samo sanjamo.  

Odvetnik Zoran Hartman pojasnjuje, da v Ameriki odškodnina vključuje kaznovalno funkcijo. Za omenjeno državo tudi velja, večja ko je bolnišnica oziroma ustanova, v kateri se poškodba ali napaka zgodi, višja bo odškodnina. Pred leti je odvetnik Hartman zastopal mladega fanta, ki je po prometni nesreči zaradi napačne bolnišnične oskrbe ostal brez noge od kolena dalje. Mladenič je zahteval tri milijone evrov. Prvostopenjsko sodišče mu je prisodilo pol milijona evrov, a višje instance se s tako odločitvijo niso strinjale in so mu prisodile 260 tisoč evrov.  Za naše razmere prisojena odškodnina kljub vsemu ni nizka.

Tožnici leta 2005 porodničar postojnske porodnišnice ni želel opraviti carskega reza, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez.

Ni podatka za najvišjo odškodnino

Vprašanji, koliko je pri nas najvišja prisojena odškodnina zaradi zdravniške napake in koliko tovrstnih tožb sodišča obravnavajo zoper univerzitetni klinični center in postojnsko porodnišnico, smo naslovili na vrhovno sodišče. Prejeli smo odgovor, da se »podatki v vpisnikih, ki so namenjeni vodenju posameznih zadev po posameznih sodiščih, ne vodijo na način, ki bi omogočal enoznačno identifikacijo tožene stranke. Ta je v različnih primerih tako poimenovana UKC, Univerzitetni klinični center, Klinični center, Bolnišnica ..., odvisno glede na to, kako jo v tožbenem zahtevku poimenuje tožeča stranka. Podatki v vpisnikih prav tako ne ločijo področja 'odškodnine' glede na razlog, zakaj je tožeča stranka vložila tožbeni zahtevek, zato gre lahko za zdravniško napako, lahko pa tudi kaj popolnoma drugega. Prav tako ne razpolagamo s seznamom ali kakšno drugačno analizo najvišje določenih odškodnin za zdravniške napake.«

Porodničarjeva napaka

Zagotovo je ena izmed najvišjih prisojenih odškodnin v zadevi, v kateri je Novogoričanka s tožbo, ki jo je vložila leta 2008 na koprsko sodišče, zahtevala 520 tisoč evrov. Pri tem je bila uspešna na prvi stopnji. Sodišče je postojnski porodnišnici zaradi porodničarjeve napake naložilo plačilo odškodnine v višini 400 povprečnih neto plač, kar skupaj z obrestmi znaša 845.000 evrov. Gre torej za eno izmed najvišjih prisojenih odškodnin pri nas, če ne celo za najvišjo.
Tožnici leta 2005 porodničar postojnske porodnišnice ni želel opraviti carskega reza, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez. Poleg tega tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnim porodom. Kljub temu je porodničar vztrajal pri vaginalnem porodu. Otroka so potem poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in šele takrat so ji opravili carski rez.  Novorojenček je utrpel petnajstminutno dihalno stisko. Zdaj ima cerebralno paralizo in je priklenjen na invalidski voziček, ima pa tudi epilepsijo.

Menda so zdravniki po porodu Novogoričanki precej neobzirno sporočili, kakšne posledice bo imel otrok. In to tako, da so ji najprej zastavili vprašanje: »Ali vaš prvorojenec lahko hodi in se igra? Dobro. Ta otrok tega ne bo mogel.«

V sodbi so sodniki med drugim zapisali: »V življenju mu je vzeto vse, razen morebitnega lastnega zavedanja, zaradi česar bo njegovo trpljenje toliko večje. Vse to pomeni hudo trpljenje tudi za njegova starša in brata.«  

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste