Borštnikovo srečanje

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je 56-letna Nataša Matjašec Rošker

M. T. V.
30. 5. 2023, 13.55
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 13.56
Deli članek:

Esenca njene igre je neulovljiva, izmika se kategoriziranju, saj se v svojem igralskem iskanju nikoli ne ustavi, pač pa neprestano išče nove igralske poti in izrazna sredstva, so zapisali v obrazložitvi.

Boštjan Lah
Nataša Matjašec Rošker

Med 5. in 18. junijem bo v Mariboru potekalo 68. Borštnikovo srečanje, na koncu katerega bodo tradicionalno podelili Borštnikov prstan, najbolj prestižno slovensko nagrado za igralske dosežke. Znana je že letošnja dobitnica, je prvakinja mariborske drame Nataša Matjašec Rošker.

Žirija za podelitev prstana v sestavi Blaž Lukan, Mojca Jan Zoran, Milada Kalezić, Vilma Štritof in Aleš Novak je v obrazložitvi med drugim zapisala: "Svoj igralski modus operandi oblikuje do perfekcionističnih nians, detajlov, na novo izumlja oblike, ki jih gradi na stičišču raznovrstnih umetniških polj. In čeprav je večji del svoje kariere posvetila najrazličnejšim zvrstem znotraj dramskega gledališča, so ji blizu eksperimentalne in laboratorijske forme, tudi lutkovno gledališče in film."

Boštjan Lah
Borštnikov prstan

Začela je kot samostojna ustvarjalka

Profesionalno igralsko pot 56-letne Nataše sestavljata dve obdobji. Prvo traja med letoma 1995 in 2007, ko je bila kot samostojna ustvarjalka oziroma samozaposlena na področju kulture intenzivno vpeta v neodvisno sceno in je kot gostja nastopala v domala vseh gledališčih po Sloveniji ter sodelovala pri filmu. V devetdesetih letih je bila soustanoviteljica dveh neinstitucionalnih kulturnih zavodov, in sicer Zavoda projekt ATOL, ki ga je še kot študentka ustanovila skupaj z režiserjem Markom Peljhanom in z dramaturginjo Edo Čufer, nato pa je leta 1997 z režiserjem Sebastijanom Horvatom in s scenografko Petro Veber ustanovila E. P. I. center v želji, da gledališče postane prostor svobode in absolutnih možnosti, čas neskončnosti in vseobsežnosti, ekstrakt živosti in intimna zadeva, katere edino merilo (za ustvarjanje in percepcijo gledališča) je senzibilnost.

Danes je prvakinja Drame SNG Maribor

»Neodvisna scena me je privlačila s svojo drzno, pogumno, tudi nesramno, raziskujočo vnemo, ki je bila vedno podvržena tveganju in eksperimentiranju,« pravi sama. Kot svobodnjakinja je igrala v več kot tridesetih gledaliških uprizoritvah, približno toliko pa jih je nanizala tudi v svojem drugem obdobju, tj. od leta 2007 do danes, kot članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor. Za svoje igralske kreacije v gledališču in na filmu je bila nagrajena s številnimi domačimi in tujimi nagradami. Spomnimo se je iz filmov Babica gre na jug, Ruševine, Radio.doc, Odgrobadogroba, Človek s senco ...

Marko Vavpotič/M24.si
Nataša z možem Danilom Roškerjem

Že petnajst let je poročena z direktorjem SNG Maribor Danilom Roškerjem. "O razlogih in kakovosti najinega zakona kroži veliko tračev in špekulacij, ker sva pač priročna kombinacija za neštete nezadovoljneže in hudobneže," je pred leti dejala v enem od intervjujev. "Imam srečo, da je moj mož človek iz gledališča, da je strpen, potrpežljiv in me ima rad tudi, ko sem nemogoča. Vedno mi stoji ob strani, tako kot tudi jaz njemu."

Estrada

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

brad-pitt, igralec
Z mlajšimi omejeno

Brad Pitt nima praktično nobenega stika s svojimi odraslimi otroki

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča