© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Vseslovenski prižig kop

Prižgali so jo tudi pri Žagarjevih


dolenjski-list
M. Ž.
29. 5. 2009, 21.20
Posodobljeno
30. 05. 2009 · 08:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kopa_004.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Kopa pred prižigom.
kopa_065_0001.jpg
M. Ž.
Prižig kope pri Žagarjevih je uspel.(Foto: M. Ž.)

Klub oglarjev Slovenije, pobudnik vseslovenskega prižiga kop, je letos prvič organiziral, da bo na 19. mestih po celi Sloveniji na isti dan in ob isti uri prižgalo svoje kope. Na Dolenjskem, točneje v občini Mokronog Trebelno je danes ob 18. uri zagorela v Jagodniku, tik pod domačijo so jo prižgali Žagarjevi, ki se z oglarstvom kot dopolnilno dejavnostjo na hribovski kmetiji ukvarjajo že več let.

Kopo je Jožetu Žagarju, upokojenemu gozdarju, ki je do sedaj naredil 18 kop, pomagal prižgati domači župan Anton Maver. Tega gozdarskega opravila se je naučil od starih oglarjev, večino kop pa je naredil odkar je upokojen, svoje znanje pa prenaša tudi na sinove, ki mu že leta pomagajo pri tem opravilu.

Tokrat so Žagarjevi za kopo porabili 60 metrov drv, iz katerih bodo dobili dobrih pet ton oglja. Kot so pojasnili, je za oglje najbolj primeren les trdih listavcev, najboljši pa je bukov les. Ob tej priložnosti so si lahko obiskovalci, teh se je zbralo kar lepo število, med njimi tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ogledali tudi posnetke lanske izdelave kope - od začetnih del do spravila oglja v papirnate vreče, in se okrepčali z dobrotami.

In kako nastane oglje?

1.priprava kopišča

2.v središče postavijo tri kole, ki jih povežejo – to je svrž

3.okoli obroča naložijo drva

4.spodnja dva štosa pokrijejo s smrečjem, zgornji del (glavo kope) pa z listjem

5.celo kopo zamečejo z zemljo, najboljša je že uporabljena, oglarska zemlja

6.dva metra drv na drobno nažagajo (čiki) za prižih kope

7.skozi svrž natresejo 5 lopat žerjavke

8.vsake tri ure dodajo čike, dokler ogenj ne pride do vrha

9.ko pride ognenj do vrha, svrž zabijejo s plohom in zadelajo z zemljo in listjem

10. potem luknje odpirajo od vrha navzdol, da kopa v notranjosti enakomerni tli

11. kopa gori okoli 15 dni

12. ves čas jo je potrebo skrbno nadzirati

13. pobiranje oglja se imenuje štoranje in je najbolj umazano delo

14. 24 ur mora biti oglje pod milim nebom, da se ohladi

15. oglje se gasi s prahom, z vodo se ga polije le, če se vže


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.