© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kako preprečimo zastrupitve s hrano


Uredništvo
3. 8. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mikroorganizmi za svoj razvoj potrebujejo vlago in toploto. Umazana kuhinja je zanje idealno okolje.

Zastrupitev s hrano.jpg
Profimedia
Zastrupitev s hrano je vsaka bolezen, ki je posledica kontaminacije hrane s patogenimi bakterijami, virusi ali paraziti, pa tudi s prioni in toksini, kot so aflatoksini v arašidih, strupenih gobah in različnih vrstah fižola, ki niso bili kuhani vsaj 10 minut.

Bakterij in drugih mikroorganizmov s prostim očesom ne opazimo, a so povsod okoli nas. Še posebej kritičen prostor je kuhinja, kjer se zaradi idealnih razmer hitro razmnožujejo ter prej ali slej zaidejo v hrano. Večina zastrupitev s hrano se zgodi v domači kuhinji in večino z ustrezno higieno lahko preprečimo.

zastrupitev s hrano
Profimedia
Vsa hrana, ki jo hranimo v hladilniku, bi morala biti zaščitena. Nezaščitena hrana je magnet za bakterije.

Umivanje rok

Ob pojavu slabosti, bruhanja in driske radi trdimo, da smo se zastrupili s hrano. Zastrupitev s hrano je sicer čisto možna, a možno je tudi, da smo se zastrupili kar z lastnimi umazanimi rokami. Svet okoli nas je poln bakterij, ki z lahkoto prehajajo z naših rok na hrano in obratno. Zato najprej poskrbimo za čiste roke. Umivajmo si jih temeljito s toplo vodo in milom, drgnimo jih vsaj 20 sekund.

Roke si moramo umiti vsakič:

  • preden začnemo delati s hrano,
  • pred jedjo,
  • po tem, ko smo se dotikali surovega mesa,
  • po uporabi ali čiščenju koša za odpadke,
  • po uporabi stranišča.
umivanje rok
Profimedia
Z rednim in temeljitim umivanjem rok lahko bistveno zmanjšamo širjenje škodljivih mikroorganizmov, tudi salmonele in E.coli.

Shranjevanje hrane

Pravilno shranjevanje hrane je ravno tako pomembno kot njena priprava. Hrana, ki jo shranimo v hladilnik, mora imeti najmanj sobno temperaturo ali še nižjo. Če postavimo toplo hrano v hladilnik, se temperatura v hladilniku zviša in tako postanejo razmere v njem ugodne za razvoj bakterij. Toplo hrano čim hitreje ohladimo, najlažje tako, da jo z loncem potopimo v hladno vodo ali celo v mešanico vode in ledu.

Vsa hrana, ki jo hranimo v hladilniku, bi morala biti zaščitena. Nezaščitena hrana je magnet za bakterije. Sveže meso ali ribe vedno shranjujemo na spodnjih policah. Tako preprečimo, da bi morebitni iztekli sokovi onesnažili celoten hladilnik.

Kuhanje

Hrana mora biti ustrezno pripravljena, da je varna za uživanje. Ne dovolj kuhana ali pečena hrana je lahko vir zastrupitve, saj se morebitni virusi, bakterije in paraziti niso uničili. Vso živalsko hrano bi morali pregreti na 75 stopinj Celzija, drugače tvegamo zastrupitev. To še posebej velja za perutnino. Pri govedini smo lahko malce manj striktni, če zaupamo poreklu mesa. Dobro se je tudi držati pravila, da hrano pogrevamo samo enkrat in se prepričamo, da je skoz in skoz vroča.

Odtaljevanje

Zamrznjene hrane ne puščajte na sobni temperaturi, da se odtali. Hrano odtalite v hladilniku, hladni vodi ali mikrovalovni pečici. Zamrznjena hrana je lahko na sobni temperaturi največ dve uri. Čeprav bo v notranjosti še vedno zamrznjena, bo temperatura na površini že dovolj visoka za razmnoževanje mikroorganizmov.

Ker se bakterije najbolje razmnožujejo pri temperaturah od 5 do 60 stopinj Celzija, hrano odtalite ali v hladilniku ali pa v hladni vodi, ki jo redno menjavate. Odtaljeno hrano, predvsem meso, morate tudi čim prej uporabiti oz. toplotno obdelati.

naslovna.jpg
Profimedia
Do navzkrižne kontaminacije živil največkrat pride zaradi umazanih delovnih površin, predpasnikov oz. kuhinjskih krp in predvsem desk za rezanje.

Toplo ali hladno

Hrano hranite na toplem ali na hladnem ali pa je ne hranite. Na nekaterih vrstah hrane se bakterije hitreje razmnožujejo kot na drugih. Perutnina, jajca, ribe, narezane melone, tofu, fižol, riž in kalčki so še posebej kritični. Lahko jih hranite pri temperaturi pod 5 stopinj Celzija ali pa nad 60 stopinj. Ne glede na vrsto pa kuhane hrane v hladilniku nikoli ne hranite dlje kot sedem dni. Preden jo zaužijete, jo temeljito pregrejte na najmanj 75 stopinj Celzija. Če sumite, da je s hrano karkoli narobe, da ima sumljiv vonj, spremenjeno strukturo, konsistenco, barvo …, jo zavrzite.

Navzkrižna kontaminacija

Do navzkrižne kontaminacije živil največkrat pride zaradi umazanih delovnih površin, predpasnikov oz. kuhinjskih krp in predvsem desk za rezanje. Deske za rezanje so v stiku s skoraj vso hrano, ki jo pripravljate. Ne glede na material, iz katerega so deske, morajo biti ločene glede na namen uporabe. Potrebujete najmanj dve, eno za surovo meso in ribe in eno za vse drugo. Priporočljivo pa je imeti tudi ločeno desko za pripravo sadja in zelenjave, rezanje kruha in za rezanje kuhane hrane.

Lesene deske morajo biti dobro naoljene, da se v njih ne razmnožujejo bakterije. Ne glede na material in uporabo desko takoj po uporabi očistite, še posebej če ste rezali surovo meso. Kuhinjske krpe in predpasnike redno menjavajte (na dva do tri dni oz. po vsaki uporabi svežega mesa), operite jih na najmanj 60 stopinj Celzija. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.