Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Popoln zajtrk
Čas branja 1 min.

Redno uživanje vpliva tako na zdravje metabolizma kot na zdrav videz


Tina Lucu/Revija Liza Maja
16. 4. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ta kultiviran napitek je najstarejši znani probiotik, ki si je zaradi svojih koristnih lastnosti prislužil nemalo hvalospevov.

kefir
Profimedia
Ob besedi kefir najbrž pomislite na jogurt, ob pogledu na kefirna zrna, pa se boste nemara strinjali, da precej spominjajo na ljubko miniaturno cvetačo.

Kefirjevo zrno. Čudežno zrno, ki prinaša zdravje, je znano po tem, da ima številne pozitivne učinke na človeški organizem, prav tako pa z rednim uživanjem blagodejno vpliva ne le na metabolizem, pač pa tudi na lepoto. Uživamo ga lahko na tisoč in en način!

Da lahko tudi sami preizkusite čudežno moč kefirja, si ga lahko privoščite že za zajtrk. Za sladkosnede pa predstavljamo še preprosti recept za kefirjeve mafine.

Preberite tudi:

S kefirjem pa lahko ustvarjamo še na mnogo drugih načinov. Za popoln začetek dneva si lahko pripravimo fantastičen zajtrk s kefirjem. Lahko ga obogatimo s svežim ali suhim sadjem, cimetom in semeni. Izvrstna je tudi koruzna pogača, obogatena s kefirjem, za katero potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin − pa še pečena je v dobre pol ure!

Kefirjevi jabolčni mafini

Sestavine (za 12 mafinov):

  • 1 skodelica navadnega kefirja 
  • 1/2 skodelice stopljenega masla
  • 1 skodelica rjavega trsnega sladkorja
  • 1 skodelica pšenične bele moke
  • 1 skodelica pirine polnozrnate (ali druge polnozrnate) moke
  • 2 jajci
  • 3-4 srednje velika jabolka (olupljena, izkoščičena in naribana)
  • 1 zavitek bourbonske vanilije
  • 1 zavitek pecilnega praška iz vinskega kamna
  • ščepec soli
  • ščepec cimeta v prahu

Sestavine merimo na skodelice (približno 2 dl)

jabolčni mafini
Profimedia
Prikupne majhne sladice so všeč vsem, zlasti pa najmlajšim. Jabolka mafinom dodajo odličen okus in sočnost, kefir pa jih naredi še bolj rahle.

Priprava:

Jabolka olupimo, izkoščičimo in naribamo. Dobro jih odcedimo in preden jih dodamo masi, iz njih iztisnemo vso odvečno tekočino. Maslo pokuhamo, le toliko, da se stopi.

Pečico segrejemo na 180°C. Dno pekača za 12 mafinov prekrijemo s papirčki za mafine. Z metlico ali električnim mešalnikom vse sestavine dobro premešamo in jim na koncu dodamo še jabolka ter vlijemo v pekač. Namesto jabolk lahko po okusu uporabimo tudi drugo sezonsko sadje, npr. hruške, maline ali borovnice.

V ogreti pečici pečemo približno 30 minut. Da so res dobro pečeni vidimo po zlatorumeni skorjici, ko mafin z zobotrebcem prebodemo v sredini, pa se ne sme več prijemati. Pečene mafine pustimo v pekaču dokler se ne ohladijo. Pa dober tek!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.